Tlak na Vokřála byl velký, tvrdí brněnský zastupitel

Tlak na místopředsedu ANO Petra Vokřála, který v pondělí oznámil odchod z hnutí ANO a konec politické kariéry, byl velký, řekl dnes ČTK brněnský zastupitel a bývalý předseda místní buňky ANO Marek Janíček.

Vokřál je zastupitelem Brna i kraje a zatím není jasné, zda si mandáty nechá. Na sms ČTK nereagoval. Janíček počítá s tím, že se s Vokřálem setkají koncem týdne. Předsedkyně ANO v Brně Karin Karasová ČTK řekla, že o tom s Vokřálem nemluvili. "Komunikujeme spolu. Nepochybuji, že nás při hlasování podpoří," uvedla Karasová.

Brněnský exprimátor a místopředseda ANO Vokřál při zdůvodnění svého kroku v pondělí uvedl, že nechce spojovat své jméno s lidmi, kteří ANO využívají pro vlastní prospěch. Vokřál v uplynulých týdnech neuspěl ve snaze o zrušení tří brněnských buněk ANO - v Židenicích, Starém Lískovci a v Černovicích, mimo jiné kvůli napojení na lidi figurující v kauze podezření z korupce kolem veřejných zakázek v městské části Brno-střed spojených s Jiřím Švachulou.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš řekl už v pondělí, že vedení jihomoravské organizace dlouhodobě přehlíželo a neřešilo to, že do hnutí v Brně přišli lidé, kteří tam být neměli. Server iDnes.cz v úterý uvedl, že podle některých členů brněnského ANO by měla na členství rezignovat i předsedkyně jihomoravského ANO Taťána Malá a šéfka brněnské organizace ANO Karasová. Obě podle serveru patřily mezi Vokřálovy blízké spolupracovnice.

"To, co jsem četla v médiích, byly hlasy jednotlivců, myslím, že byli dva. Já i paní Malá máme dle vyjádření kolegů v organizacích jednoznačnou podporu," komentovala to dnes pro ČTK Karasová. Malá na sms nereagovala.

"Bylo to pro mne překvapení. Na jednu stranu je mi to líto, na druhou stranu tomu rozumím. Ten tlak, který na něho byl vyvíjený, byl obrovský. Všichni jsme jenom lidi. To, co se děje v rámci hnutí, tak to je ten tlak," řekl Janíček k Vokřálově odchodu bez dalších podrobností.

Vokřál byl jihomoravskou jedničkou na kandidátce ANO pro krajské volby. Předsednictvo hnutí se bude kandidátkou pro jižní Moravu zabývat ve čtvrtek odpoledne. Hejtman kraje Bohumil Šimek figuruje na listině na čtvrtém místě. Na dotaz ČTK, zda novou jedničku na kandidátce už projednávali, odpověděl, že až bude něco nového, dá vědět.

Dvojka na kandidátní listině, vyškovská místostarostka Karin Šulcová označila Vokřálův odchod za obrovské překvapení. "Velice mne jeho odchod mrzí, protože si myslím, že pan Vokřál byl ten pravý lídr kandidátky. Je to člověk, který hodně dokázal, mrzí mne to," uvedla Šulcová. Kdo by měl být novou jedničkou, nedokázala říct.

Související

Vokřál, Petr

12 zastupitelů za ANO vytvořilo v Brně nezávislý klub, v čele je Vokřál

Celkem 12 z 18 zastupitelů zvolených za hnutí ANO do brněnského zastupitelstva vytvořilo samostatný klub nezávislých zastupitelů. ČTK to dnes na jednání zastupitelstva řekl bývalý místopředseda hnutí ANO a exprimátor Brna Petr Vokřál, který z hnutí letos odešel kvůli sporům v brněnské organizaci. Posléze hnutí brněnskou organizaci zrušilo a nyní buňku vytvoří znovu.

Více souvisejících

Petr Vokřál (primátor Brna)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy