Nevyhrožujte. Spor o Koněva by se měl řešit diskusí, vzkázal Petříček do Ruska

Spor kolem sochy maršála Ivana Koněva v pražské Bubenči je záležitostí pro věcnou diskusi, není v něm prostor pro výhrůžky nebo hrozby sankcemi. V reakci na dnešní vyjádření ruské diplomacie to ČTK řekl český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Rusko by podle něj mělo vnímat, že sochu nechce nikdo ničit. Byl by rád, kdyby komunální politici nedělali věci, které naruší vztahy České republiky se zahraničím.

Rusko dnes pohrozilo odvetou za plány zastupitelů šestého pražského obvodu přemístit sochu Koněva z náměstí Interbrigády. Podle prohlášení ruského ministerstva zahraničí může rozhodnutí Prahy 6 poškodit rusko-české vztahy a nezůstane bez odpovědi.

"Je to skutečně záležitost pro věcnou diskuzi, nevidím v tom prostor pro nějaké výhrůžky nebo hrozby sankcemi. Ruská strana by měla vnímat, že nikdo nehodlá sochu ničit. Městská část se jen rozhoduje, jestli socha na tom místě, kde je, má být do budoucna," řekl ČTK v reakci Petříček.

Česká republika se podle ministra hlásí ke svým závazkům a vydává nemalé prostředky na válečné hroby a památníky. "Po ruské straně bychom měli chtít, aby se stejně starala o legionářské památníky na území Ruské federace," uvedl.

Přemístění sochy maršála Koněva je nicméně podle Petříčka v kompetenci městské části Prahy 6, ne v kompetenci ministerstva zahraničí. "Pevně věřím, že tato záležitost nebude eskalovat," řekl ministr a dodal, že by byl rád, aby "komunální politici nedělali věci, které narušují vztahy České republiky se zahraničím."

Pomník v pražské Bubenči v poslední době vyvolává mnoho kontroverzí. Opakovaně se stal cílem vandalů. Starosta poté nechal kolem pomníku postavit lešení s plachtou, kterou odpůrci zakrytí několikrát strhli. Zastupitelstvo Prahy 6 ve čtvrtek rozhodlo, že sochu Koněva v pražské Bubenči nahradí nový památník osvobození metropole za druhé světové války. Rusko rozhodnutí kritizovalo.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček maršál Koněv Osvobození ministerstvo zahraničí Rusko Česká republika

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy