TOP 09 chce razantnější přístup k Rusku: Česko není gubernie, odvolat Filipa

Opoziční TOP 09 chce, aby vláda razantněji vystoupila proti vměšování se Ruska do českých záležitostí, a to včetně vyhoštění diplomata. Ve Sněmovně dnes strana navrhne, aby poslanci zařadili na svůj program jednání o vztazích s Ruskem.

Podle předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové se vláda k situaci, kdy Rusko vyhrožuje českým komunálním politikům, nevyjadřuje razantně a schovává se za ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). "Nejsme ruská gubernie," řekla novinářům Pekarová Adamová před zahájením schůze.

⚫️Rusko se chová tak, jako kdyby ČR byla její gubernie a vláda servilně mlčí. Trváme na zařazení mimořádného bodu.⚫️Sněmovna nesmí mít ve svém čele člověka, který osočuje komunální politiky z fašismu. Vyzýváme k odvolání místopředsedy Filipa z funkce. https://t.co/p4F6cK6glx

— TOP 09 (@TOP09cz) May 5, 2020

V souvislosti s výroky ohledně Ruska by podle TOP 09 neměl být součástí vedení dolní parlamentní komory předseda komunistů Vojtěch Filip. Strana začala sbírat podpisy k jednání, na kterém by mohl být z funkce místopředsedy odvolán. "Každý poslanec, kterému záleží na důvěryhodnosti Poslanecké sněmovny, by měl hlasovat o odvolání Filipa, pomáhá zájmům Ruské federace," uvedla Pekarová Adamová. Nejsilnější sněmovní klub ANO nebude pro odvolání Filipa, řekl jeho předseda Jaroslav Faltýnek.

Piráti na tiskové konferenci avizovali, že jejich poslanecký klub připojí své podpisy. "Na klubu jsme se shodli, že odsuzujeme celou řadu nechutných relativizujících výroků Vojtěcha Filipa na adresu demokraticky zvolených politiků, mezi nimi i primátora Zdeňka Hřiba. Podpoříme svými podpisy návrh na odvolání Vojtěcha Filipa z pozice místopředsedy Sněmovny, protože to není zdaleka poprvé, co dělá Poslanecké sněmovně takovými výroky ostudu," řekl poslanec Jan Lipavský.

ANO pro odvolání Filipa hlasovat nebude. "Stejně jako jsme nebyli pro odvolání pana (předsedy SPD Tomia) Okamury," řekl Faltýnek. Vládní hnutí podle něj ani nechce, aby se záležitost dostala na aktuální jednání Sněmovny. Přednost mají zákony, které mají pomoci lidem a firmám zasaženým vládními opatřeními proti koronaviru. "Pro nás je priorita schválit zákony pro lidi, firmy, sportovce než se několik hodin dohadovat, jestli odvoláme z pozice místopředsedy pana Filipa, nebo ne," podotkl.

Pekarová Adamová připomněla, že pod policejní ochranou jsou pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Rusko kritizuje Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi. Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

Podle týdeníku Respekt do Česka také přijel s diplomatickým pasem pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Moskva to dementovala jako novinářskou kachnu. Diplomatův příjezd potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle Adamové by měl být tento muž vyhoštěn.

Filip k informaci o ruském agentovi ve víkendové debatě řekl, že bezpečnostní experti jako někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor to odmítli; prý "takovou blbost ještě nečetli". Kritizoval současně pražské politiky. "Oni jsou ti, kteří tady oslavují fašismus. Postavit památník vlasovcům je jako postavit pomník fašismu," uvedl.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

top 09 Markéta Pekarová Adamová Tomáš Petříček Vojtěch Filip (KSČM) Zdeněk Hřib Ondřej Kolář (TOP 09) Česká republika Rusko Jan Lipavský Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy