TOP 09 navrhne rozšíření okruhu lidí s nárokem na ošetřovné

Opoziční TOP 09 navrhne vyplácení ošetřovného i pro rodiče dětí starších 13 let, které jsou postižené a chodily do školy před jejich uzavřením kvůli koronavirové krizi. Vládní soubor změn v ošetřovném, jak jej bude v úterý projednávat zrychleně Sněmovna, tento okruh lidí podle opoziční strany opomíjí.

"Věková hranice není pro tyto rodiny nastavena správně. Navrhujeme nárok na ošetřovné také pro zaměstnance, kteří nemohou vykonávat zaměstnání z důvodu péče o osobu ve věku nad 13 let v prvním stupni postižení," uvedla v dnešní tiskové zprávě předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle TOP 09 jde o děti s různým stupněm mentálního postižení, s poruchou autistického spektra, se smyslovým postižením nebo s těžšími kombinovanými handicapy.

Dnes ráno mi pan ministr @KarelHavlicek_ e-mailem odpověděl, že podmínky pro ošetřovné u OSVČ budou co do věku dětí srovnané s podmínkami pro zaměstnance. Tak teď babo raď - nekomunikují spolu ministři nebo někdo neříká pravdu?! ? https://t.co/KtCcTGSi0D

— Markéta Adamová (@market_a) March 23, 2020

TOP 09 bude stejně jako nejsilnější opoziční ODS prosazovat 80procentní ošetřovné místo standardního 60procentního. "Musíme být solidární k lidem, pro které se stane ošetřovné jedinou formou jejich mzdy," sdělila Pekarová Adamová. Lidovci chtějí ošetřovné dokonce stoprocentní.

Na vládní předloze se dohodly koaliční ANO a ČSSD s opoziční KSČM, která kabinet ve Sněmovně toleruje. Je pravděpodobné, že Sněmovna schválí návrh zákona beze změn.

Standardní ošetřovné 60 procent vyměřovacího základu dostane podle předlohy rodič dítěte do 13 let za celou dobu uzavření škol, pokud s potomkem zůstal doma. Nyní se ošetřovné vyplácí nejvýše devět dní, přičemž děti nesmějí být starší deseti let. U samoživitelek a samoživitelů jsou podmínky mírnější. Stát ale podle předlohy uhradí ošetřovné i lidem, kteří se doma starají o postižené členy rodiny po uzavření stacionářů a dalších sociálních služeb. Příslušníci bezpečnostních sborů, tedy například policisté a hasiči, budou dostávat ve všech těchto případech nekrácený průměrný služební příjem.

Související

Ilustrační foto

V Česku přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou ošetřovatelské volno

V Česku postupně přibývá lidí, kteří si kvůli péči o blízké berou dlouhodobější ošetřovatelské volno. Loni toto ošetřovné, které se platí z nemocenského pojištění, mělo asi 18.000 žen a mužů. Bylo jich tak téměř o 4100 víc než v předchozím roce, tedy o 29 procent. Na dávku se vyplatilo asi 210 milionů korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), která dávku na ošetřování vyplácí. Experti poukazují na to, že se stárnutím společnosti potřeba péče dál poroste. Ministerstvo práce plánuje úpravy podpory.
Ilustrační fotografie.

Od ledna se prodlouží otcovská dovolená, dostupnější bude ošetřovné

Od ledna příštího roku se na dva týdny prodlouží otcovská dovolená, kterou může muž čerpat po narození dítěte. Snazší bude také získat příspěvek na dlouhodobé ošetřovné, u lidí umírajících nebude nutná předcházející hospitalizace. Rozšíří se také okruh lidí, kteří budou mít nárok na volno a příspěvek v době ošetřování.

Více souvisejících

ošetřovné top 09 Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy