Trestní oznámení na Babiše či Vojtěcha kvůli epidemii: Nastal posun v případu

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) postoupilo trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1. ČTK to dnes řekl mluvčí NSZ Petr Malý.

Trestní oznámení podal ve druhé polovině října advokát Petr Němec kvůli chování politiků v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

"Trestní oznámení jsme postoupili věcně a místně příslušnému státnímu zastupitelství k dalšímu postupu, konkrétně v tomto případě Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1," uvedl mluvčí.

Němec v oznámení píše, že vyhlášení nouzového stavu a masivní šíření koronaviru nasvědčují vážným pochybením úřadů a konkrétních osob. "Z pohledu krizového řízení je důvodné se domnívat, že současný epidemický stav v ČR není dán specifickými přírodními, klimatickými, kulturními, zdravotnickými, demografickými či jinými podmínkami, ale je výsledkem krizového řízení odpovědných orgánů a osob," stojí v dokumentu.

Advokát například připomíná mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z 19. srpna, podle kterého se měly začít od září nosit roušky v obchodech, veřejné dopravě či ve školách. Opatření se ale posléze změnilo a v obchodech či školách se roušky nepožadovaly. Němec upozorňuje, že druhé rozhodnutí obsahuje stejné zdůvodnění jako první. "Je zcela nesporné, ... že ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo v rozporu s podklady a daty, které mělo k dispozici a s jejichž závěry bylo seznámeno," stojí v trestním oznámení.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Adam Vojtěch (ANO) Nejvyšší státní zastupitelství Brno ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy