Trh práce je podle Hanáka hlavním problémem, Babiš kritiku vlády odmítl

Trh práce neexistuje, končící vláda jej naprosto neřešila, selhala v podpoře přijímání zahraničních pracovníků, řekl dnes prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na sněmu svazu v Brně. V projevu kritizoval také podle něj nevhodný školský systém, který neodpovídá potřebám zaměstnavatelů, a prohlásil, že vědu a vývoj vláda podporovala jen na papíře.

Na jeho slova reagoval na sněmu premiér Andrej Babiš (ANO), který kritiku odmítl a uvedl, že jeho vláda udělala ve srovnání s předchozími kabinety nejvíc práce. K trhu práce uvedl, že během pandemie se zásluhou vlády podařilo udržet nízkou nezaměstnanost.

Sněm Svazu průmyslu a dopravy se dnes uskutečnil po roční pauze s Mezinárodním strojírenským veletrhem, loni se konal pouze on-line.

"Trh práce neexistuje, je to největší problém české ekonomiky. Nás nezajímá, kolik procent je nezaměstnanost, ale zajímá nás, kolik těch lidí reálně chce pracovat, nebo zda chtějí být na dávkách a zároveň v šedé ekonomice. Problém je, že tady 30.000 seniorů odejde do důchodu a nemá je kdo nahradit. A jediným řešením je jasná politika pro přijímání zahraničních pracovníků," prohlásil Hanák. Zatímco v Dánsku je podle něj možné zaměstnat cizince do měsíce, v České republice to celé trvá i devět měsíců.

Problematické je podle Hanáka i české školství, které podle něj "nikdo neřeší". Hanák míní, že jeho úroveň naprosto neodpovídá požadavkům firem ve 21. století. Plošnému zvýšení platů učitelů vytkl právě to, že bylo plošné. "Když jsem přišel s tím, že je zapotřebí motivační program pro mladé učitele, aby ve školství zůstávali, byl jsem nepochopen," řekl.

Zopakoval kritiku přístupu vlády k takzvanému kurzarbeitu i princip minimální mzdy, kterou označil za zlý nástroj. Přidal i výhrady k podobě státního rozpočtu. "Veřejné finance se propadly kvůli populistickým rozhodnutím. Přihazovalo se důchodcům, a přitom nejpostiženější byli ti, kdo nemohli podnikat, museli zavřít své podniky a byly to i firmy mimo oblast cestovního ruchu," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy. Babiš opáčil, že stát se zadlužil kvůli tomu, aby mohl během covidu pomoci těm, kteří podnikat nemohli a vynaložil 460 miliard korun. Premiér dodal, že Česko patří k nejméně zadluženým zemím v Evropě.

Hanák také řekl, že vláda nepředložila žádnou studii dopadu snižování emisí podle evropského Green Dealu na Českou republiku a její ekonomiku. Babiš k tomu uvedl, že on s Poláky na nedávné klimatické konferenci v Glasgow vybojoval možnost zvolit si v každé zemi vlastní energetický mix na cestě k nízkouhlíkové ekonomice.

V projevu, v němž Hanák komentoval práci končící vlády za poslední rok, naopak pochválil dokončenou modernizaci dálnice D1, investice do železnice i program Antivirus. Uvedl, že od slibované digitalizace státní správy čekal víc, ale ocenil zavedení bankovní identity.

Na závěr svého projevu připojil i komentář na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO), který se sněmu účastnil. "Přežili jsme dvě okupace, přežili jsme finanční krizi, zvládáme i covidovou krizi. A přežili jsme i tvoji vládu, Andreji," zakončil Hanák.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda řadu podnětů vyslyšela, jiné opomněla, uvedl svaz průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) vítá cíl vlády v programovém prohlášení povznést Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) mnoho podnětů svazu vyslyšel a do prohlášení zahrnul, jiné opomněl. Prohlášení má i problematické části, například ohrožení modernizačního fondu určeného k transformaci energetiky a průmyslu.

Více souvisejících

Jaroslav Hanák (Svaz průmyslu) Andrej Babiš práce

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy