Ubytování by mělo být možné nadále s testem pro lidi na služební cestě, tvrdí asociace

Vláda by podle Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) měla pro zaměstnance na služebních cestách zachovat možnost prokázat se v ubytování negativním testem. V opačném případě může mít mnoho firem problém, jak zajistit svou činnost. AHR to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Vláda na dnešním mimořádném jednání schválila, že od pondělí budou ubytovací či stravovací služby stejně jako sportoviště nebo kadeřnictví moci využívat jen očkovaní a lidé, kteří v posledním půl roce nemoc covid-19 prodělali. Výjimku mají děti do 12 let, děti a mladí do 18 let se budou moci prokázat PCR testem, stejně jako například lidé po první dávce očkování nebo druhé, od jejíž aplikace ještě neuplynulo 14 dní.

Splnění nových podmínek se podle mimořádného opatření nebude vyžadovat, pokud budou ubytovací služby poskytnuty v rámci vzdělávání výhradně žákům nebo studentům jedné školy nebo dozoru. Musejí být ale odděleni od ostatních hostů v daném zařízení.

V oddělených budovách mohou být bez certifikátu o očkování nebo dokladu o prodělané nemoci, ale s negativním PCR testem ubytováni lidé, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa, a dále lidem v bytové nouzi, kterým ubytování zprostředkoval územní samosprávní celek, je uvedeno v opatření.

Ubytovací provozy evidují podle AHR propady rušení rezervací za poslední týden až o třetinu. Pokles nastal po zpřísnění protiepidemických nařízení od 1. listopadu, od kdy personál v restauracích musí kontrolovat doklady o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu na koronavirus. Po vyhlášení nových plánovaných restrikcí zařízení hlásí hromadná storna objednaných akcí i individuálních pobytů, uvedla AHR dnes.

"Podnikatelé ve službách jsou využíváni jako nástroj pro motivaci občanů k očkování a nesou ekonomickou zátěž těchto opatření," uvedl prezident AHR Václav Stárek. Profesní svazy proto podle něj žádají o kompenzace, které zavedlo například Německo, tedy při poklesu obratu o 30 a více procent.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nyní programy podpory ve spolupráci se zástupci podnikatelů připravuje. O vstupních podmínkách se podle šéfa resortu Karla Havlíčka (ANO) vede diskuse. Podle něj by ale měly platit stejné jako dříve, tedy od 50 procent poklesu obratu. Konečný návrh dotačních titulů chce Havlíček vládě předložit v pondělí.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Hotely

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy