Újezd u Brna řeší, co s bývalým starostou. Známý biskup Hradil označil zastupitelku za ošklivou

K ostré výměně názorů došlo na jednom z letních zasedání zastupitelstva jihomoravského města Újezd u Brna. Jak vyplývá ze záznamu zveřejněného na internetu, bývalý starosta a biskup proslavený hlavně známostmi s vlivnými politiky Jan Hradil během zasedání například jednu ze zastupitelek označil za "ošklivou". Podle zjištění serveru EuroZprávy.cz údajně nejde o ojedinělý případ.

"Tato debata je naprosto ubohá." (...) "Vy mi neraďte, co mám říkat, vy mě znásilňujete tady tím..." "Vy mě znásilňujete 20 let co tady jsem." "Ale, vy jste tak ošklivá, že to bych nečinil." To je jen krátký útržek z více než dvouhodinového letního zasedání (od cca 15. minuty) zastupitelstva města Újezd u Brna, na němž se bývalý starosta a vlivný biskup Jan Hradil nepohodl s některými dalšími členy zastupitelstva.

Konkrétně tato pasáž vyvolala reakci nejen zastupitelů, ale i mezi občany, kteří byli zasedání přítomni. Sám Hradil se však hájí tím, že se pouze bránil. "Nebylo to ode mě vhodné, ale bylo to vtipné. Já jsem je musel několikrát napomenout, aby mě nechali mluvit. Zkonstatoval jsem, že si nenechám znásilňovat svá práva. Na to ona řekla, že ji znásilňuju," řekl serveru EuroZprávy.cz na dotaz, proč zareagoval takto ostře. Navzdory tomu, že ze záznamu vyplývá něco jiného.

Jak se ukazuje, nejde o ojedinělou událost. V obci údajně panuje řada problémů, které někdejší starosta vyčítá zastupitelům. Jedním z nich má být například zpráva v místním zpravodaji, která uváděla, že Hradil přidělil sociální byt svým rodičům. "Oni už byli 15 let mrtví. Žádal jsem omluvu a dementování a oni prohlásili že ne," popsal bývalý starosta.

Podle dalších zastupitelů ale jde o starou událost, která se navíc neobjevila ve zpravodaji a za kterou se navíc Hradil dočkal omluvy. "Jedná se o záležitost starou minimálně 7 let. Nebyla to žena, kdo se spletl, ale muž. Tuto historku opakovaně pan Dr. Hradil „vytahoval“ veřejně ve zpravodaji i na zasedání zastupitelstva. Dotyčný zastupitel se za tento omyl několikrát veřejně omluvil," vysvětlila pro EuroZprávy.cz místostarostka obce Petra Kocúrová s tím, že nyní již bývalý starosta vyžadoval opakovanou omluvu několik let.

Podle Hradila vedení obce také prohlašuje, že nepředal úřad starosty. To je podle dostupných informací pravda. "Nejen že nepředal úřad, nepředal ani řetěz nové starostce města na ustavujícím zasedání zastupitelstva. O tomto všem existují důkazy a není třeba se k tomuto do detailu vracet. Klíče od úřadu a karty nám předala hlavní účetní města, u které je oproti protokolu bývalé vedení zanechalo. K předání toho nejdůležitějšího – informací k rozjetým projektům, stavu nemovitostí atd. nedošlo nikdy," upozornila místostarostka.

Sporných bodů je v obci více. Některé trvají roky

Bývalý starosta Hradil pro server EuroZprávy.cz vyjmenoval i další případy, které jsou podle jeho názoru problematické. Jedním z nich je například údajná malá šibenice, kterou měla právě místostarostka s jednou z bývalých zastupitelek postavit před radnici. 

"Nebyla to žádná šibenička, ale křížek a akci vyprovokovali lidé, kteří po dlouhých letech přátelství s radnicí upadli v nemilost. Nedělala jsem to já ani lidé z „mého“ hnutí Občané městu, město občanům. Pan Dr. Hradil nás pořád dokola nepravdivě obviňuje, s tím ale bohužel nic nenaděláme. Kdo chce pravdu znát, zná ji, a kdo ji znát nechce, tomu to stejně nevysvětlíte," reaguje na obvinění Kocúrová.

Spory v obci vyvolává i debata o prodeji penzionu. Podle bývalého starosty o něm jednala starostka spolu s několika dalšími lidmi, o čemž byl Hradil údajně informován až telefonicky soudním znalcem.

"Něco jiného říká Vám a něco jiného tvrdil na zasedání zastupitelstva. Žádný soudní znalec mu nemohl volat, protože žádné jednání neproběhlo, ani žádné odhady se nekonaly, ani myšlenka o prodeji nevznikla, vše je smyšlené. A proč by měl vlastně někdo volat řadovému zastupiteli a občanovi v takovéto záležitosti?" reagují pro EuroZprávy.cz někteří další zastupitelé Újezdu. 

Ti si naopak stěžují, že Hradil zaplavuje město neúměrným počtem stížností a žádostí: "Dopisů, křivých obvinění, které jsme dostali, i udání je opravdu obrovské množství. I když jsou v nich opravdu věci nesmyslné, na všechny jsme museli reagovat." Bývalý starosta jich vedení města zaslal více než čtyři desítky.

Sám Hradil si přitom stěžuje, že město zadržuje dopisy zastupitelům, na což poukázal jak během zasedání, tak následně i pro EuroZprávy.cz. Podle Kocúrové ale šlo o dopis, který neobsahoval nic, co by bylo ať už ve vyhrazené, nebo zbytkové pravomoci zastupitelstva. Proto nebyl zastupitelstvu předán.

"Pokud někdo píše dopisy proti nám a naší práci, nechá je podepsat někým jiným a následně se domáhá jejich předání zastupitelům, zřejmě ten někdo nezná zákon a je třeba mu připomenout, že v případě přenesené působnosti mluvíme o věcné příslušnosti správního orgánu, v případě samostatné působnosti o vyhrazené a zbytkové pravomoci orgánu obce. Pokud tedy podání svým obsahem nepřísluší k vyřízení zastupitelstvu obce, je vyřízeno, a nemůže být řeč o tom, že by bylo zadržováno," vysvětluje pro EuroZprávy.cz místostarostka.

Město se obrátilo na ministerstvo

Zastupitelé jsou z chování svého kolegy a bývalého starosty nešťastní. Pro EuroZprávy.cz přiznali, že jeho případ konzultovali i s Ministerstvem vnitra. Sám Hradil se na něj přitom obrátil také, podle svých slov proto, že nemá služební počítač a žádal, aby dostával podklady k zasedání ve fyzické podobě, což mu město přestalo posílat, údajně právě proto, že mu to ministerstvo povolilo. Vyžádal si proto podle zákona o svobodném přístupu k informacím jméno dotyčné osoby z ministerstva, město mu ho ale nesdělilo s tím, že ho nezná.

Podle dalších zastupitelů je to ale jinak a materiály v listinné podobě dostává: "Pan Hradil se dotazoval na věci, které nemáme povinnost evidovat, zaznamenávat, takže v souladu se zákonem jsme mu odpověděli. Pokud se nás někdo zeptá, s kým jsme telefonicky hovořili, kolikrát, z jakého telefonního čísla, tak takovéto informace opravdu nezaznamenáváme. Proto jsme panu Hradilovi odpověděli tak, jak jsme odpověděli, neznamená to ale, že by stanovisko ministerstva on neznal. Právě na základě opakovaných atatků pana Hradila jsme si již vyžádali písemné stanovisko Ministerstva vnitra, které je jednoznačné. Nedochází k porušování ani omezování jeho práv zastupitele."

Sám Hradil se následně v hovoru s redaktory serveru EuroZprávy.cz ještě jednou vrátil k tématu omluvy. Podle jeho slov se jí prý nedočkal za trestní oznámení, které mělo být podáno v době jeho působení ve funkci starosty kvůli padajícím stromům. Následná kontrola však údajně zjistila, že je vše v pořádku.

Podle místostarostky jde ale o roky starý spor, který se současným zastupitelstvem ani nemá nic společného. "Pokud si v sobě pan Hradil nese pocit křivdy, pak mu mohu vzkázat jediné. Lidí, na kterých bylo spácháno zlo a křivda, je velké množství. Lidské je ale odpouštět. Lidské je být pokorný k tomu, co nám život přinesl a přináší. Já jsem přesvědčená, že všechny věci jsou tak, jak mají být, i když se nám to v ten či onen okamžik možná nelíbí. A taky věřím, že každé zlo, které spácháme, bude dříve či později potrestáno. U někoho to jen trvá dlouho, nicméně vše dobré i zlé se nám v životě určitě vrátí," uzavřela Kocúrová.

Související

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/ při návštěvě města Újezd u Brna

Město seniorů? V Újezdu u Brna začala stavba již třetího domova důchodců, za 175 milionů

Brno - Poklepáním základního stavebního kamene začala dnes v Újezdu u Brna stavba nového domova pro seniory. Bude stát kolem 175 milionů korun, řekla ČTK mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Domov bude mít kapacitu 100 uživatelů a vytvoří pracovní místa zhruba pro 70 zaměstnanců. Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) by měl být dům hotový v závěru příštího roku.

Více souvisejících

Újezd u Brna Jan Hradil (starosta Újezd u Brna)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

Na Václavském náměstí hořelo. Během rekonstrukce vzplála lepenka na střeše

Ve čtvrtek po poledni hořelo na Václavském náměstí v Praze. Ze střechy rekonstruovaného domu se valil hustý dým, který byl vidět i z jiných částí města. Hasiči zlikvidovali požár během několika desítek minut. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy