Úmrtí Jaroslava Kubery (†72). Vláda vyhlásila na pondělí 3. února státní smutek

K uctění památky zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) bude příští pondělí 3. února v České republice dnem státního smutku. Na dnešním zasedání o tom rozhodla vláda, informoval ČTK premiér Andrej Babiš (ANO). Vládní usnesení počítá s vyvěšením vlajek na úředních budovách na půl žerdi. Ve stejný den se koná smuteční shromáždění k uctění Kubery v Krušnohorském divadle v Teplicích a pietní shromáždění v pražském Rudolfinu. Vlajky by na půl žerdi podle ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše měly úřady vyvěsit již v neděli po 16:00. Vyhnout by se také měly různým slavnostem či veselicím.

Kubera, který zemřel náhle 20. ledna ve věku 72 let, patřil mezi nejvýraznější politiky ODS. Téměř čtvrtstoletí stál v čele Teplic, dvě desetiletí byl senátorem. Ve vedení horní komory působil od roku 2016 nejprve jako místopředseda, od konce roku 2018 jako předseda.

Naposledy byl státní smutek vyhlášen loni 12. října na den pohřbu zpěváka Karla Gotta. Předtím se tak stalo po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Třídenní státní smutek platil od 21. do 23. prosince 2011.

Podobu státního smutku neupravuje žádný zvláštní zákon. Předpis o užívání státních symbolů pouze uvádí, že se vyvěšuje státní vlajka na znamení smutku na půl žerdi. Vládní usnesení ukládá ministrům a doporučuje hejtmanům, primátorům či starostům, aby vyvěšení vlajek na půl žerdi zajistili.

Ve Strakově akademii zasedla vláda. Rozhodla o vyhlášení státního smutku k uctění památky předsedy Senátu Jaroslava Kubery na 3. února. Probírat bude euronovelu zákona o metrologii i vyslání vojáků do afrického Sahelu. Tisková konference je v plánu v 10 hodin. pic.twitter.com/axOxUUVC7G

— Úřad vlády ČR (@strakovka) January 27, 2020

Podle šéfa protokolu prezidentské kanceláře Kruliše lze obecně doporučit, aby se města a obce vyhnuly v den státního smutku pořádání veselic, jarmarků, slavností a podobných akcí. ČTK sdělil, že státní vlajky mají úřady vyvěsit na půl žerdi na budovách, ve kterých sídlí, a na místech celostátního významu. Upozornil, že manipulace s vlajkami začíná zpravidla již v 16:00 dne předcházejícího státnímu smutku. Stát by se tedy tak mělo již v neděli 2. února v 16:00. Smuteční vlajková výzdoby by měla trvat do 08:00 druhého dne po státním smutku, tedy do úterý 4. února.

Vlajka, která je na lanku, se podle pravidel spustí na půl žerdi a nedoplňuje se již černým praporem. "Její spuštění na půl žerdi je dostatečným výrazem smutku," uvedl Kruliš. Pokud je česká státní vlajka doplněna jinými vlajkami, například Evropské unie nebo kraje, musí být spuštěny na půl žerdi i ony, a to ještě před spuštěním české vlajky. "Vlajka České republiky nikdy nesmí být níže než vlajky ostatní," zdůraznil. Naopak vytažena je vždy jako první.

Kruliš zároveň upozornil, že státní vlajka se vždy spouští na půl žerdi, nikdy se ale na půl žerdi nevytahuje. "To znamená v případě, že je vlajka teprve umísťována, musí být nejdříve vytažena do plné výšky a odtud po malé chvíli spuštěna na půl žerdi," sdělil ČTK.

Pokud je na budově použit prapor, musí ho doplnit černý prapor. Státní vlajka v podobě praporu je podle Kruliše umístěna na budově z čelního pohledu vždy vlevo, černý prapor vpravo. Rozdíl mezi praporem a vlajkou je ten, že zatímco vlajku je možné stáhnout na lanku stožáru na půl žerdi, prapor je upevněn na žerdi a stáhnout ho možné není.

Státní smutek byl v historii samostatné České republiky vyhlášen ještě po teroristických útocích v USA z 11. září 2001 (na 14. září 2001) a po letecké katastrově u ruského Smolenska, při které 10. dubna 2010 zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczynski a mnoho dalších významných občanů Polska (na 17. a 18. dubna 2010).

Související

Jaroslav Kubera

Jaroslav Kubera zemřel před třemi lety. Senátoři dnes uctili jeho památku

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) společně s dalšími členy senátorského sboru uctil na nádvoří Valdštejnského paláce památku svého předchůdce Jaroslava Kubery (ODS). Pietního aktu u lavičky, která byla pojmenována po bývalém šéfovi horní komory, jenž zemřel před třemi lety, byla přítomna také vdova Věra Kuberová s dcerou.
Jaroslav Kubera

V Lounech odhalili pamětní desku Jaroslava Kubery

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) dnes odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let. Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství.

Více souvisejících

Jaroslav Kubera Vláda ČR Česká republika Státní smutek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy