Uprchlická krize na řecké hranici: Česko může poslat peníze i humanitární pomoc, řekl Hamáček

Ministerstvo vnitra je připraveno poslat Řecku milion eur (asi 25,5 milionu korun) na nákup materiálu k řešení hrozby další migrační krize. Může také uvolnit humanitární pomoc ze zásob hasičů. Ve Sněmovně to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v reakci na požadavky některých klubů, podle nichž by se věc měla projednat v dolní komoře. Poslanci schválili, že se situací mezi Řeckem a Tureckem budou zabývat ve středu dopoledne.

Hamáček také uvedl, že o policejní pomoc Řecko nepožádalo. Pokud by taková žádost přišla, Česko by mohlo podle ministra policejní kontingent vyslat.

Sněmovna na návrh předsedkyně výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) na středu zařadila jako první bod informaci vlády k situaci na hranici mezi Řeckem a Tureckem. Černochová chce od vlády slyšet, co vláda podnikla pro to, aby se situace změnila. Kroky vlády by podle ní měly být systémové v situaci, kdy v Česku je podstav policistů.

Sněmovna zařadila na program aktuální schůze i bod, se kterým přišel Zdeněk Ondráček (KSČM) a který se týká informace ministra Hamáčka o vyslání českých policistů na pomoc řeckým kolegům. Poslanci ale už neschválili jeho pevné zařazení na konkrétní den a dobu.

Napětí na turecko-řecké hranici se vyhrotilo poté, co ve čtvrtek večer Ankara oznámila, že už nebude bránit migrantům v odchodu do Evropské unie. Přestala tím dodržovat dohodu s Bruselem z roku 2016, v níž slíbila pomoci zastavit migrační vlnu do unie výměnou za finanční pomoc z EU.

Situací na řecko-turecké hranici se budou zabývat unijní ministři vnitra na mimořádném zasedání. Budou debatovat o koordinované pomoci Řecku, řekl Hamáček.

Řecká policie a armáda od soboty k pondělnímu večeru zabránily asi 24.000 pokusům o ilegální překročení hranice z Turecka migranty. Zatkly 183 běženců.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.
Jan Hamáček

Policie odložila kauzu Hamáčkovy neuskutečněné cesty do Moskvy

Policie odložila kauzu neuskutečněné cesty do Moskvy bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

Více souvisejících

Jan Hamáček Jana Černochová uprchlíci Ministerstvo vnitra Řecko humanitární pomoc Poslanecká sněmovna Zdeněk Ondráček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy