Úřady mají připomínky k návrhu STAN na omezení darů politickým stranám

K návrhu poslanců hnutí STAN, kteří chtějí omezit přijímání stranických darů od firem, zaujaly úřady v připomínkovém řízení vesměs neutrální postoj. Mají k němu ale připomínky, které doporučují při dalším projednávání zohlednit. Stojí to v přehledu připomínek na webu vlády. Ministerstvo vnitra vedené předsedou STAN Vítem Rakušanem zaujalo souhlasný postoj.

Starostové chtějí rozšířit okruh firem, od nichž strany a hnutí nesmějí podle zákona přijímat žádné dary. Hnutí v poslední době čelilo několika kauzám, mimo jiné se týkaly právě darů, které dostalo.

Zhruba před půl rokem se objevila kritika hnutí ohledně darů od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Některé dary údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem. V té době vedení STAN hovořilo o tom, že připraví novelu zákona, která zpřísní financování stran. Hnutí se také tehdy rozhodlo vrátit všechny dary od firem, které dostalo od loňských sněmovních voleb zhruba do poloviny ledna. Šlo o víc než tři miliony korun. Hnutí Starostů také postihla korupční kauza Dozimetr spojená s pražským dopravním podnikem, v níž čelí stíhání také bývalý primátorův náměstek za STAN Petr Hlubuček.

Omezení, které hnutí nyní navrhuje, se týká hlavně firem, ve kterých má majetkovou účast stát nebo státní podnik, právnické osoby se sídlem v zahraničí nebo na tuzemské firmy, jejichž skutečným majitelem ale není český občan nebo občan státu EU. "Zjednodušeně lze shrnout, že dary či jiná bezúplatná plnění nebudou moci politické strany a hnutí přijímat od subjektů, které nemají žádnou vazbu (např. sídlo) k České republice, případně Evropské unii," shrnulo obsah návrhu ministerstvo vnitra (MV).

Úřad uvádí, že ačkoli jde o zákon, který je v jeho působnosti, odvíjí se nastavení pravidel politické soutěže do značné míry od uvážení zákonodárce. "Navržená regulace financování politických stran a hnutí ze soukromých zdrojů nepředstavuje zásadní omezení volné soutěže politických stran, a tedy nevybočuje z ústavních mantinelů," uvedlo MV a zaujalo kladné stanovisko.

Ministerstvo spravedlnosti doporučilo vládě zaujmout neutrální postoj. Uvedlo však, že některé okolnosti nově navrhované právní úpravy lze považovat za sporné či případně přinášející nezamýšlené důsledky. Poukazuje například na to, že firmy by nesměly přijmout dar od firmy, která nemá zapsané nebo skutečné sídlo v ČR. Upozorňuje v této souvislosti, že strany by musely prověřovat, zda firma nemá skutečné sídlo v zahraničí.

Neutrální stanovisko zaujalo i ministerstvo financí. Poukazuje však na navrhovaný zákaz přijmout dar od právnické osoby, která nesplnila zákonnou povinnost zveřejnit svoji poslední účetní závěrku v rozsahu stanoveném zákonem o účetnictví. Ministerstvo financí však upozorňuje, že zákon o účetnictví vyžaduje zveřejnit nejen účetní závěrku, ale i výroční zprávu u těch účetních jednotek, které mají povinnost ji sestavovat.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vedené předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou by přivítalo úpravu valorizace příspěvků za hlasy a mandáty. ""Z věcného hlediska považujeme některé části návrhu za příliš limitující, obzvláště pokud jde o přijímání darů ze zahraničí. Dále návrh neobsahuje úpravu valorizací příspěvků za mandáty a hlasy, kterou považujeme za potřebnou a žádoucí," uvedlo MPSV. Ministerstvo zahraničních věcí by přivítalo komplexnější úpravu zákona předloženou jako vládní návrh, který by byl podroben širší diskusi.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy