Úřady stornovaly asi 70 procent žádostí o kurzarbeit

Úřady práce musely stornovat zhruba 70 procent žádostí o kurzarbeit, které v prvních hodinách po spuštění programu Antivirus dostaly. Údaje, které firmy pro získání příspěvku na mzdy od státu vyplňují, byly ve formulářích neúplné či nesprávné. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková. Podle ní za prvních pět hodin úřady obdržely celkem 4000 žádostí.

"Kompletních žádostí bylo tak 30 procent," uvedla mluvčí. Podle ní úředníci pak hned zaměstnavatelům volají kvůli doplnění.

Žádosti o příspěvky je možné podávat jen elektronicky od pondělních 12:00. Odkaz na formulář je na webu ministerstva práce. Nutné je vypsat název a adresu firmy, IČO, ID datové schránky, kontakt na zástupce podniku, číslo bankovního účtu a odhadovanou požadovanou částku na mzdy. Nakonec se potvrdí čestné prohlášení. Podle mluvčí často chybí třeba elektronický podpis a číslo konta. V návodu k programu Antivirus ministerstvo upozorňovalo na to, že chybně vyplněné žádosti budou úřady stornovat a vracet k doplnění či opravě. Z žádosti se totiž generuje dohoda s úřadem o poskytování podpory.

Příspěvky na mzdy z programu Antivirus mají snížit výdaje zaměstnavatelů a bránit propouštění. Za prvních pět hodin od spuštění systému nejvíc žádostí poslaly firmy v hlavním městě, a to 1192. Následoval Moravskoslezský kraj s 491 žádostmi a Středočeský kraj s 318. Nejméně dorazilo v Karlovarském kraji, a to 116. Podle mluvčí se počet žádostí po zahájení provozu postupně zvyšoval, servery ale nezahltil. Jejich vytíženost byla pod deseti procenty kapacity, dodala mluvčí.

Někteří experti aplikaci pro podávání žádostí chválí, podle nich je přehledná a jednoduchá. Vytvořila ji společnost OKsystem, která od 90. let provozuje resortní systémy pro vyplácení dávek a agendu zaměstnanosti. "Na vytvoření aplikace jsme měli jen pár dnů. Formulář ještě dozná řady vylepšení. Důležité bylo stihnout termín spuštění v pondělí 12:00, aby mohli zaměstnavatelé podat žádosti," uvedla dnes firma na twitteru. Na svém webu už dřív napsala, že úpravy systémů po nynější změně zákonů kvůli dopadům koronaviru či po přijetí programů provede "bez nároku na odměnu".

V minulém volebním období společnost OKsystem vyhrála tendr na nový systém dávek, tehdejší vedení resortu od smlouvy ale odstoupilo. Případ skončil u soudu. Druhý tendr, v němž firma nejdřív neuspěla, posuzoval několikrát antimonopolní úřad. Kvůli této druhé zakázce policie nedávno obvinila dva vysoké úředníky ministerstva. Podle plánů má nový systém být v provozu od příštího roku. Původně měl fungovat od roku 2017. Dosavadní smlouva s OKsystemem se kvůli zpožďování a průtahům dvakrát o dva roky prodlužovala.

Příspěvky na mzdy bude stát vyplácet zatím za období od 12. března od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna. Uhradí 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě či mzdy pracovníků uzavřených provozů do částky 39.000 korun. Proplatí 60 procent výplaty ve firmách, které omezily výrobu či služby kvůli výpadku pracovníků, surovin a dalších vstupů či kvůli poklesu poptávky, a to do 29.000 korun. Oba příspěvky se stanoví ze superhrubé mzdy.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce kurzarbeit

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 32 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy