Ústavní činitelé proberou zahraniční politiku, Vystrčil se schůzky nezúčastní

Ústavní činitelé se v úterý sejdou nad českou zahraniční politikou. Na zámku v Lánech proberou podle informací ČTK mimo jiné otázky migrace či brexitu, vztahy s Ruskem a Čínou nebo vývoj na Blízkém východě. Oproti minulosti se schůzky nezúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), kterého prezident Miloš Zeman nepozval kvůli jeho cestě na Tchaj-wan.

Schůzky ústavních činitelů pořádá prezident Zeman, zve na ně předsedy vlády a obou komor Parlamentu a ministry zahraničí, vnitra a obrany. Poslední setkání se konalo v březnu. Aktuální porada se ale uskuteční bez předsedy horní komory Vystrčila. Zemanovi se nelíbí, že na konci srpna odjel na návštěvu Tchaj-wanu, i když mu cestu zbylí ústavní činitelé na minulé schůzce nedoporučili. Nechce ho už proto na porady k zahraniční politice zvát.

Změny se dočká i formát schůzky. Při posledních jednáních se nejprve potkali prezident, předsedové Parlamentu a premiér, později se k nim připojili ministři. V úterý budou podle informací ČTK všichni účastníci schůzky jednat společně již od počátku.

Probrat by měli hlavní aktuální zahraničněpolitická témata. Projednat by tak třeba měli evropská témata včetně otázky brexitu či migrační návrh Evropské komise. Mluvit budou dále o spolupráci v rámci tzv. visegrádské čtyřky, kterou kromě Česka tvoří ještě Slovensko, Polsko a Maďarsko. Na podzim se měl v Polsku konat summit prezidentů V4, kvůli pandemii koronaviru ale byl přesunut na příští rok.

Ústavní činitelé se budou zabývat také česko-ruskými vztahy a stavem jednání o jejich nápravě. Projednají i vztahy s Čínou, probrat by tak mohli i cestou Vystrčila na Tchaj-wan. Dalším bodem jednání je vývoj na Blízkém východě a Írán. Jednání se bude týkat i obranných a bezpečnostních otázek včetně závazků vůči NATO.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Miloš Vystrčil (ODS) prezident čr Senát ČR Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy