U poslanců jsem viděl strach, říká Goláň o žalobě na Zemana. Pak se ale ozval Ovčáček

Ústavní žaloba na Miloše Zemana neprošla Poslaneckou sněmovnou. Senátní návrh by potřeboval získat v dolní komoře 120 hlasů. Hlasovalo pouze 130 poslanců a žalobu podpořilo jen 58 z nich. Nestraník za klub Senátor 21 Tomáš Goláň, se ale nevzdává, uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Tomáš Goláň byl zklamaný hlavně kvůli neúčasti 70 poslanců. „Osobně jsem přitom procházel všechny kluby, ale některé jako ANO, KSČM a SPD se o tom odmítly vůbec bavit. Ve všech ostatních k tomu byla velká diskuse, třeba na klubu ODS. Já vlastně vůbec nepočítal s tím, že návrh podpoří celá opozice, nakonec se to stalo,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Všechny prosil, aby byla debata hlavně věcná a o odborné stránce věci, bez osobního napadání.„Což ale Tomio Okamura (SPD), Jaroslav Faltýnek (ANO) a další nedokázali.“ Nechápal, proč padaly útoky na pravici nebo na tzv. demokratický blok, kteří s návrhem ústavní žaloby nemají nic společného.

Když s tím v lednu přišel všichni tvrdili, že je to nesmysl. Teď ale souhlasilo 48 senátorů a 58 poslanců. „Vymyslel jsem to já a jsem rád za každého poslance, který návrh na ústavní žalobu vůbec podpořil,“ řekl Goláň.

Senátora překvapilo, že se někteří báli, že by se návrh opravdu dostal k Ústavnímu soudu ČR. „Viděl jsem tam u některých strach, a víte, jak to je: když je někdo zbabělý a bojí se, tak kolem sebe jen kope a uráží,“ dodal Goláň.

„Pokud bych se měl bát podání ústavní žaloby na prezidenta, tak nic nedotáhnu a nic neudělám. Nemůžeme dělat věci podle toho, jestli se jich bojíme a nebojíme. Prostě pokud něco považuji za správné, a tuto žalobu i Senát za správnou považoval, tak to taky udělám,“ vysvětloval v rozhovoru.

Goláň v rozhovoru vzpomenul i na vystoupení ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), která citovala názor od lidí na ústavní žalobu na prezidenta. „Je to opoziční a senátorská špína,“ uvedla ve sněmovně. Goláň si o její výroku myslí, „že nebyla schopná to říct sama, a proto se schovala za slova někoho cizího.“

K rozhovoru se vyjádřil na Facebooku i Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta. „‪Mohou se tisíckrát ohánět morálkou, žádnou nemají. Totálně prohráli a tak teď ruku v ruce s některými novináři jedovatě plivou po těch, kteří se odmítli podílet na pokusu zrušit výsledek demokratických a svobodných prezidentských voleb," uvedl. 

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) prezident čr Tomio Okamura Alena Schillerová Tomáš Goláň (senátor) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy