Ústecký hejtman Schiller (ANO) se vzdal poslaneckého mandátu

Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) se vzdal ke konci loňského roku poslaneckého mandátu. Rezignaci projedná ve středu sněmovní mandátový a imunitní výbor. ČTK to dnes řekl jeho předseda Stanislav Grospič (KSČM). Schillera nahradí v dolní komoře patrně jeho kolegyně z hnutí Jaroslava Puntová.

Schiller stanul v čele Ústeckého kraje v polovině listopadu. Nahradil Oldřicha Bubeníčka (KSČM), který vedl kraj osm let. Schiller už po volbě zastupiteli ohlásil, že na funkci poslance ke konci prosince rezignuje.

Mandátový imunitní výbor projedná i vznik mandátu třiašedesátileté Puntové, která je mosteckou zastupitelkou. Po posledních sněmovních volbách byla podle příslušné kandidátní listiny čtvrtým náhradníkem. Lidé, kteří figurovali před ní, zaslali do Sněmovny rezignace na pozice náhradníků. Rovněž tato odstoupení výbor ve středu posoudí.

Puntová by mohla složit poslanecký slib na nejbližší schůzi dolní komory. První řádná letošní schůze začne v úterý 19. ledna.

Sněmovnu opustilo v tomto volebním období celkem 15 poslanců, loni i se Schillerem tři. O sněmovní mandát přišla v říjnu bývalá místopředsedkyně i předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), kterou pražští voliči vyslali do Senátu. Kvůli kandidatuře do horní komory v obvodu Přerov se koncem července vzdal mandátu poslanec ANO Petr Vrána. V senátním klání neuspěl.

Související

Česká pošta

Ústecký kraj chce, aby Česká pošta pozastavila rušení poboček

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) po dnešním jednání se starosty odeslal dopis ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) a pověřenému řediteli České pošty Miroslavu Štěpánovi s žádostí o pozastavení rušení poboček pošty. Starostové, v jejichž obcích se má pošta rušit, jsou podle hejtmana rozhořčeni. Při vytváření seznamu rušených poboček se nezohledňovala místní situace, řekl ČTK Schiller.
Jan Schiller (ANO)

Do škol se žáci na Děčínsku vrátí v pondělí, řekl hejtman Schiller

Na Děčínsku se v pondělí otevřou základní školy pro žáky 1. stupně. Žádné další případy brazilské mutace se v okrese neobjevily, epidemická situace se nezhoršuje. Po zasedání krajského krizového štábu to řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Výuka začne o týden později než ve zbytku ČR.

Více souvisejících

Jan Schiller (ANO) Poslanecká sněmovna Hejtmani Hnutí ANO Ústecký kraj Praha

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy