Uvalí ČR sankce na Turecko? Piráti předali vládě petici

Pirátský poslanec František Kopřiva a europoslanec Mikuláš Peksa předali dnes na úřadu vlády petici vyzývající k zavedení ekonomických sankcí proti Turecku kvůli jeho podzimní ofenzivě v severní Sýrii. Pod dokument se podepsalo 825 lidí, řekl Kopřiva novinářům. Podle Peksy by bylo na místě vedle uvalení sankcí i ukončení rozhovorů o vstupu Turecka do Evropské unie. Premiér Andrej Babiš (ANO), jemuž byla petice určena, materiál osobně nepřevzal.

Petice navazuje na podzimní turecký vojenský zásah v severní Sýrii namířený proti kurdským jednotkám. Ankara tento krok zdůvodňovala snahou vytvořit bezpečnou zónu v sousedství svých hranic, do které by se mohli vrátit uprchlíci ze Sýrie. Turecký postup vyvolal mezinárodní kritiku. V Česku se proti němu ohradila Sněmovna i prezident Miloš Zeman, vláda rozhodla o zastavení vývozu zbraní do Turecka.

"My jsme kvitovali, stejně jako celá Sněmovna, že vláda zastavila vývoz zbraní. Ale myslíme si, že by ten krok měl být silnější vzhledem k tomu, o jaký průšvih se jedná," řekl dnes Kopřiva. Petice pod kterou se lidé podepisovali na podzimních protitureckých demonstracích i na internetu, podle něj vyzývá k uvalení ekonomických sankcí na Turecko.

Peksa uvedl, že by bylo vhodné přijmout i společný postup vůči Turecku na evropské úrovni. "Formálně Evropská unie stále vede s Tureckem přístupové rozhovory, což je poněkud bizarní ve chvíli, kdy Turecko naprosto není vhodným členem Evropské unie. Myslím si, že bychom si měli jasně říct, že už je to konečně třeba stopnout," řekl.

Turecká operace na severu Sýrie byla zaměřena proti kurdským milicím YPG, které se podílely na mezinárodní koalici proti uskupení Islámský stát, Ankara je však považuje za teroristy. Turkům se v rozhovorech s Američany a Rusy podařilo dosáhnout dohody, podle níž se YPG výměnou za zastavení bojů musely stáhnout 30 kilometrů od hranice.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Mikuláš Peksa (Piráti) sankce petice Turecko Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy