ROZHOVOR | Už se nedozvíme, co přesně Kubera u čínského velvyslance dělal, říká pro EZ Sobotka

ROZHOVOR - Neměl nejmenší tušení, pod jak obrovským tlakem byl několik dní před svou smrtí. Zesnulý předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) se kvůli výhružnému dopisu z Číny, které se nelíbila jeho plánovaná návštěva na Tchaj-wanu, neskutečně trápil, což řekla politikova žena Věra Kuberová. V pořadu ČT 168 hodin i naznačila, že se během dvacetiminutové schůzky s čínským velvyslancem za zavřenými dveřmi něco muselo stát, když za tři dny zemřel na infarkt. Kuberův nejlepší přítel Přemysl Sobotka se ale nechce pouštět do spekulací. „Už se od čínské strany nedozvíme, zda při schůzce Jarda pil vodu či kávu nebo něco jiného. Zřejmě se tam ale rozčílil,“ říká pro EuroZprávy.cz Přemysl Sobotka, exšéf horní komory.

Má vážné obavy o demokracii. Současný náměstek hejtmana Libereckého kraje pro zdravotnictví Přemysl Sobotka nemůže uvěřit, že je ve svrchované zemi, jakou je Česká republika, možné, aby si čínský velvyslanec Čang Ťien-min pozval na dvacetiminutový kobereček druhého nejvyššího ústavního činitele Jaroslava Kuberu, jehož za zavřenými dveřmi ostře kritizoval za plánovanou návštěvu do Tchaj-wanu. „Zatraceně, kde to jsme? To nemá s demokracií nic společného, ale zavání to totalitou! Komunistická země nám znovu bude vyhrožovat, je to šílené,“ čílí se pro EuroZprávy.cz Sobotka z ODS. Čínský velvyslanec Čang Ťien-min tehdy hrál o svoji budoucnost, kdyby cestě do Tchaj-wanu nezabránil a Kuberu nepřesvědčil, byl by ze svého postu odvolán. Schůzka se odehrála 17. ledna, Kubera o tři dny zemřel na infarkt.

Sobotkovi rovněž silně vadí, že Jaroslav Kubera na novoročním obědě 14. ledna u prezidenta Miloše Zemana kromě čínského výhrůžného dopisu obdržel i přípis z Pražského hradu. „A když nyní současný šéf Senátu Miloš Vystrčil napíše tři dopisy panu prezidentu Zemanovi, aby roli Hradu v celé kauze vysvětlil, neodpoví ani na jeden. Tady se opravdu vytrácejí rysy demokracie a já bych byl hrozně nerad, abychom museli znovu do ulic a museli udělat nový Listopad,“ naráží Sobotka na podivné jednání Hradu. „Celá kauza se mně zdá podivná,“ dodává.

Údajně si výhrůžný dopis pro Jaroslava Kuberu, jehož obsah Věra Kuberová objevila v manželově pozůstalosti, měl objednat kancléř prezidenta Vratislav Mynář, který to však popírá. Tvrdí, že s předsedou Senátu měli výborné vztahy a kdyby mu něco vadilo, sdělil by mu to do očí a nemusel by si objednávat nějaký dopis. Mynářovo tvrzení, že měl s Kuberou dobré vztahy rozporuje nejen Věra Kuberová, ale i Přemysl Sobotka. „Není to pravda. Když jsme se s Jardou o Mynářovi bavili, tak jsme shodně říkali, že je to člověk, který nepatří mezi seriózní lidi. Ale protože jsme diplomaté, dovedeme vyjít i s lidmi, kteří nám nejsou sympatičtí. Takový názor měl i Jaroslav Kubera,“ má jasno bývalý předseda Senátu Parlamentu České republiky Přemysl Sobotka.

Věra Kuberová v pořadu České televize 168 hodin zmínila, že po předání výhružného dopisu od čínské strany i přípisu z Hradu změnil její muž své chování, poprvé během 52letého manželství na něm zpozorovala nervozitu. „Věra nyní dokonce uvedla, že kvůli obrovskému napětí doma křičel z okna, aby si ulevil,“ říká Sobotka. Neskutečná proměna u Jaroslava Kubery ale nastala po dvacetiminutové schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-min, kdy téměř přestal mluvit. O víkendu se ještě zúčastnil kongresu ODS a v pondělí 20. ledna podlehl infarktu.

Pane Sobotko, manželka Jaroslava Kubery Věra v pořadu České televize 168 hodin naznačila, že když její muž dvacet minut jednal s čínským velvyslancem Čang Ťien-min a tlumočníkem za zavřenými dveřmi, tak se tam podle ní prostě něco muselo stát, zvláště, když tři dny poté zemřel. Vím, že nemáte rád konspirační teorie, ale jste zkušený lékař, proto se zeptám diplomaticky: mohlo se na zmiňované schůzce opravdu něco odehrát, co by souviselo s pozdějším úmrtím vašeho dobrého kamaráda?

Opravdu se nechci pouštět do žádných spekulací, protože nemám v ruce žádné důkazy, a to by bylo chození po hodně tenkém ledě. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že my se už nikdy nedozvíme, zda při té schůzce Jaroslav něco pil, jestli to byla voda, káva nebo něco jiného. To už nám čínská strana v životě neřekne. Co se asi jeví jako velice pravděpodobné, je, že se Jarda u čínského velvyslance velice rozčílil a hlavně vnitřně. Když dá člověk své emoce najevo, je to vždy lepší, on je asi v sobě tutlal, a to pak mohlo vyústit v infarkt. Údajně ho měl prodělat už v pátek, tedy v den schůzky, ale podlehl mu až v pondělí.

Vy jste věděl, pod jak obrovským tlakem Jaroslav Kubera byl v souvislosti s chystanou cestou na Tchaj-wan? Byli jste dobří přátelé, často se stýkali.

Netušil jsem to. Stýkali jsme se sice často, ale pořád jsme spolu nebyli. Víte, člověk se jinak chová v práci, odlišně před svými přáteli, ale úplně jinak vystupuje před svou nejbližší rodinou. Navíc Jarda uměl skvěle blafovat, takže jsem nic nepoznal. Ale co jsem se dozvěděl nyní od Věry, byl v hrozné tenzi, tedy napětí, a to takovém, že doma křičel i z okna, aby si ulevil. Muselo to být hrozné, my si asi ani neumíme představit, jak hrozně trpěl.

DEMOKRACIE ZAČÍNÁ ZE ZEMĚ POTICHU ODCHÁZET

Co si vlastně o celé kauze s výhružným čínským dopisem myslíte?

Můj názor je jednoduchý, a to, že se z naší země začíná pomalu a potichounku vytrácet demokracie. Zatraceně, kde to jsme, když si čínský velvyslanec ve svrchované zemi dovolí pozvat na dvacetiminutový kobereček druhého nejvyššího ústavního činitele a tam ho ostře krituzuje, že chce jet na Tchaj-wan. To je přece šílené, neslýchané a urážející!

A k tomu na Jaroslava Kuberu ještě tlačil Pražský hrad, kdy na novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem 14. ledna kromě výhružného dopisu dostal i přípis z Hradu. A když se současný předseda Senátu Miloš Vystrčil snaží celou kauzu objasnit a napíše hlavě státu tři dopisy, nedostane se mu ani jedné odpovědi. O čem to podle vás vypovídá?

O vrcholné neslušnosti. Takové jednání skutečně ztrácí demokratické rysy. A já mám 31 let po sametové revoluci skutečně strach o naši svobodu. Byl bych hrozně nerad, abychom museli znovu do ulic a museli udělat nový Listopad. Celé mně to přijde podivné, včetně mlčení Hradu. Je dobře, že Miloš Vystrčil za Jardu bojuje a chce znát pravdu. Jarda si zaslouží, aby všichni věděli, jak to celé bylo.

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář je údajně podezírán, že si výhružný dopis pro Jaroslava Kuberu měl z čínské strany nechat objednat on. Mynář to ale rezolutně popírá a tvrdí, že s Jaroslavem Kuberou měl dobré vztahy a kdyby mu něco vadilo, sdělil by mu to osobně a nemusel by si na to objednávat čínský výhružný dopis. Věra Kuberová ale naznačila, že její muž Mynáře nemusel. Jaký je váš názor, když jste pana Kuberu tak dobře znal?

Paní Věra má skutečně pravdu. My jsme s Jardou o Mynářovi dost často debatovali a vždy jsme dospěli k názoru, že je to člověk, který nepatří mezi seriózní lidi. Ale protože jsme diplomaté, dovedeme vyjít i s lidmi, kteří nám nejsou sympatičtí, takový měl názor i Jaroslav Kubera. Občas o něm říkal, že je intrikán, což i nyní Věra ve zmiňovaném pořadu potvrdila.

Jak už několikrát během rozhovoru zaznělo, s Jaroslavem Kuberou vás pojilo úzké přátelství, na jeho pohřbu v pražském Rudolfině jste dokonce měl smuteční řeč. Už jste se po čtvrt roce nějakým způsobem vyrovnal se smrtí vašeho kamaráda?

Bohužel jsem se ani trochu s tím ještě nevyrovnal. Pořád mám v sobě ten obrovský žal, a když je mně nejhůře, vzpomínám na náš černý humor. V něm byl Jarda naprostý přeborník. Často si v obývacím pokoji vezmu do ruky jeho plaketu, na níž je vyobrazen s neodmyslitelnou cigaretou v ústech a řeknu nahlas nespisovnou větu: Ty vole, to si mně neměl dělat! Snad mně odpustíte ono slůvko, ale já to tak prostě cítím.

Komunistická země rozpoutala peklo, politik neposlouchal

Předseda Senátu Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera se do sporu s komunistickou zemí dostal poté, co chtěl navštívit Tchaj-wan. Svůj záměr oznámil už v roce 2019. Číňané ale plánovanou cestu označili za porušení prohlášení o navázání strategického partnerství, které prezident Miloš Zeman podepsal při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v roce 2016. Čína vyhrožovala, že pokud Kubera do země odjede, potrestá české firmy podnikající v Číně a zlobě neunikne ani šéf Horní komory. Nyní vyšlo najevo, že čínský velvyslanec hrál o vše. Pokud by Kuberu nepřesvědčil, ze svého postu v Praze by byl odvolán. Proto si v pátek 17. ledna pozval českého politika na dvacetiminutový ostrý rozhovor, tři dny po této schůzce Jaroslav Kubera umírá na infarkt. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení.

Související

Alexandr Vondra si z velké osobnosti tuzemské politiky Jaroslava Kubery často dělal legraci, že na veřejnosti hájí zájmy kuřáků, ale doma se nikotinové zálibě musel věnovat ve sklepě.

Dva roky od Kuberova úmrtí. Byl originální a hájil svobodu, tvrdí politici ODS. Jeho náhlý odchod nebyl detailně vyšetřen

Neustále jej postrádají a moc jim v jejich životech chybí jeho nadhled i břitký vtip. Na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který přesně před dvěma lety 20. ledna 2020 náhle zemřel na infarkt myokardu, vzpomínají politici ODS s úsměvem i obdivem. „Určitě by mě nyní politicky nekorektně oslovoval: Černoško, ty moje nejoblíbenější ministryně války, byl vtipně chytrý,“ tvrdí exkluzivně pro EuroZprávy.cz ministryně obrany Jana Černochová. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na parťákovi, s nímž ho pojila vášeň k nikotinu, oceňuje jeho touhu po svobodném projevu. „Vždy byl autentický, prostě originální. Hájil svobodu projevu,“ pomyslně tleská Vondra a jeho kolegové přikyvují.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Osobu pod ochranou policie bych nikdy neosočoval, říká Novotný pro EZ o sporu se Zahradilem

Je zaskočen, jak ostře se do něj pustil jeho stranický kolega, a to v době, kdy je pod policejní ochranou. Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný nechápe, proč europoslanec ODS Jan Zahradil načasoval invektivy vůči němu, když on a jeho rodina právě prožívají krizové chvíle kvůli výhrůžkám ze strany Rusů za postavení pamatníku vlasovcům. „Nikdy bych neosočoval člověka, jehož hlídá policie. Zahradil je nic a bojí se mě. Někomu v ODS asi vadí, že chci kandidovat do Sněmovny,“ říká pro EZ Pavel Novotný. „Nevím, kdo ho zastrašuje, pan Novotný má bujnou fantazii v kombinaci s nějakými povzbuzovadly,“ napsal v sms zprávě Jan Zahradil pro redakci EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Přemysl Sobotka rozhovor Jaroslav Kubera ODS Čína Velvyslanectví Číny Tchaj-Wan Senát ČR

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy