V Česku mají pomáhat zdravotníci NATO a EU. Vláda návrh schválila, rozhodne parlament

Vláda dnes souhlasila s pobytem vojenských zdravotníků členských zemí Evropské unie a NATO do 300 lidí pro pomoc s epidemií koronaviru po dobu 90 dnů. Rozhodnutí ještě musí schválit Parlament.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) po mimořádném jednání kabinetu také uvedl, že Severoatlantická aliance v pátek rozhodne o zaslání 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob do České republiky. O zdravotnické pomoci jedná Česko pod zastřešením NATO i s Německem a dalšími zeměmi, doplnil.

Kabinet se mimořádně sešel, aby schválil působení skupiny armádních lékařů a zdravotníků z USA, jak ho Spojené státy nabídly po žádosti, kterou tlumočil velvyslanectví vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Tým lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Jde o praktické lékaře se zkušenostmi s covidem. Dorazit by měli koncem příštího týdne, působit budou ve Vojenské ústřední nemocnici ve Střešovicích, odkud budou povoláváni k úkolům dle ministerstva zdravotnictví, doplnil Metnar.

Lékaři budou podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) moct působit například v budované nemocnici v Letňanech, která je koncipovaná jako záložní, zřejmě bude ale muset být do provozu uvedena. Nemocnice za čtvrt miliardy korun má být dokončena do neděle. Pracovat tam bude 200 vojenských zdravotníků plus další pomocné síly.

Abychom v případě potřeby mohli rychle realizovat pomoc od spojenců, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských lékařů a zdravotníků ze zemí NATO/EU na českém území po dobu do 90 dnů.

— Lubomír Metnar (@metnarl) October 22, 2020

"Máme konkrétní nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků z USA. Zároveň probíhají jednání o možném vyslání zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Abychom vše v případě potřeby mohli rychle realizovat, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských zdravotníků na českém území po dobu do 90 dnů," uvedl Metnar.

Doplnil, že jde o expertní pomoc českým zdravotníkům, zahraniční vojáci budou v případě nasazení v ČR působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Parlament, a to jeho obě komory, musí podle ministerstva obrany vyslovit souhlas s pobytem vojáků v souladu s ústavou. "Legitimita pobytu bude naprosto v souladu s článkem 43 Ústavy ČR," uvedl Metnar s tím, že Sněmovna i Senát by měly o věci rozhodovat příští týden.

Metnar odmítl, že Česko v době jarní vlny epidemie nebylo dostatečně vstřícné k pomoci zemím, které na tom byly hůř. Zmínil, že nedisponuje tolika vojenskými lékaři a armáda byla v minulých letech poddimenzovaná. Konstatoval, že snaha byla zbavit se i polních nemocnic, což se naštěstí nestalo.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR Lubomír Metnar NATO EU (Evropská unie) Zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy