V Karlovarském kraji vznikla koalice, hejtmanem má být Kulhánek

V Karlovarském kraji se zastupitelé po dvou měsících dohodli na podobě krajské koalice. Budou v ní STAN, Piráti, ODS a KDU-ČSL, Místní, VOK i SNK1. Mimo zůstane hnutí ANO, jež krajské volby vyhrálo, a SPD. Na uzavření koalice se dnes dohodl blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, SNK1 a VOK s ODS a KDU-ČSL.

Nové vedení kraje by mělo v pondělí zvolit pokračující ustavující zastupitelstvo. Jediným kandidátem na hejtmana je lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek.

Ačkoli obě uskupení už několik týdnů jednala a shodla se na programových prioritách i koaliční smlouvě, poslední překážkou byly požadavky koalice ODS a KDU-ČSL na početní zastoupení v radě. Nakonec tento týden regionální sněm ODS schválil jeden ze dvou návrhů bloku 21 na prvního náměstka, jednoho radního a jednoho uvolněného zastupitele. Dnes konečnou dohodu obě uskupení potvrdila.

"Shodli jsme se ve všech bodech, nenastal žádný zádrhel. Proto jsme finalizovali koaliční smlouvu a rádi bychom ji v pátek podepsali s tím, že jsme se shodli na všech věcech, které jsou potřeba k pondělnímu zastupitelstvu. To je zejména obsazení výborů," řekl dnes novinářům kandidát na hejtmana Kulhánek.

Ačkoli blok ODS a KDU-ČSL disponoval ještě hlasem jedné zastupitelky zvolené za SNK1, Jitky Pokorné, výsledná koalice bude bez jejího podpisu. Zůstane ale členem klubu K5 (spolu se zastupiteli ODS a KDU-ČSL).

Výsledná koalice bude mít v zastupitelstvu 25 z 45 hlasů. Složená bude ale z šesti volebních subjektů, přičemž některé z nich se skládají ze dvou i více stran a hnutí. Roztříštěnost úspěšných volebních stran byla jednou z překážek uzavření většinové koalice.

Hned po volbách se pokusilo sestavit koalici vítězné ANO, a to na půdorysu dosavadní krajské koalice s ODS, Piráty, Místními a nově kandidujícím sdružením SNK1 - Starostové našeho kraje. Jenže sestavení koalice hnutí ANO nevyšlo.

Paralelně vznikl blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, části SNK1 a části VOK (Volby pro kraj). Pro sestavení koalice tak byly v podstatě dvě možnosti, a to vznik dnes potvrzené koalice, nebo koalice sestavená z ANO, ODS a KDU-ČSL s podporou SPD.

Související

Více souvisejících

Petr Kulhánek Karlovarský kraj

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy