V krajích pokračují povolební jednání. ANO na jižní Moravě chce zvrátit domluvenou koalici

Jihomoravské ANO jako vítěz voleb nabídlo funkci hejtmana některé ze čtyř stran, které se dohodly na koalici bez vítězného hnutí. ANO chce tak ještě dohodnutou koalici zvrátit a vytvořit novou, aby neskončilo v opozici. ČTK o nabídce řekl dobře informovaný zdroj z krajské polictické scény. Oslovenou stranu ale nejmenoval.

Na koalici se dohodli zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu. Hejtman Bohumil Šimek a lídr ANO dnes ČTK jen řekl, že nebude situaci komentovat.

ANO vyhrálo volby, ale ihned po nich přišli s dohodou o koalici lidovci, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu. Hejtmanem by měl být lídr lidovců Jan Grolich, strana byla ve volbách druhá.

ANO chce ale situaci zvrátit a nabídlo post hejtmana někomu z dalších koaličních partnerů. Lídrem Pirátů je Lukáš Dubec, lídrem ODS Jiří Nantl a lídrem Starostů František Lukl.

Dubec ČTK napsal, že Piráti žádnou takovou nabídku nedostali. "Pro nás stále platí dohoda, kterou jsme podepsali, a pokračujeme v jednání," uvedl. Nantl na dotaz ČTK odpověděl, že strana nabídku nedostala a ani by ji nepřijala, protože jedná o koalici na jiném půdorysu. "Můj volební výsledek neodpovídá tomu, abych zvažoval či usiloval o pozici hejtmana. Plně držím dohody a podporuji, aby byl hejtmanem Honza Grolich," uvedl Lukl. ČTK ještě kontaktuje lidoveckého lídra Grolicha.

Vítězství v krajských volbách obhájilo ANO s 15 mandáty. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.

Vítězné uskupení v čele s ODS vede nejintenzivnější jednání o možné koalici v Královéhradeckém kraji s Piráty, Koalicí pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a také se Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). ČTK to dnes řekl lídr vítězné koalice ODS, STAN a Východočeši Martin Červíček (ODS). V 45členném zastupitelstvu by tato koalice měla 27 hlasů, bez koalice TOP 09, HDK, LES by to bylo 23 hlasů. Podrobnosti k vyjednávání nesdělil.

Přestože Piráti dostali nabídku funkce hejtmana v případné koalici s ANO a ČSSD a Zelení, nepovažuje Červíček vyjednávání za ztracená. Tato koalice by měla 23 hlasů. Piráti se sedmi mandáty jsou klíčem pro sestavení obou možných koalic.

"Ode mě (Piráti) slyšeli hodně podrobně, jaké zapojení by mohli mít jednotliví partneři. Nechci rozlišovat, co je zajímavá nabídka, co se neodmítá. Jsem přesvědčen o tom, že se neodmítá nabídka, která má smysl, která je založena na věcných základech," řekl dnes dopoledne na dotaz ČTK Červíček.

To, že jsou jednání o případné koalici kolem vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši na dobré cestě, potvrdila odpoledne za Spojence pro Královéhradecký kraj předsedkyně HDK Pavlína Springerová. "V neděli jsme se sešli s vítězným uskupením okolo ODS a od té doby jednání probíhají. Domnívám se, že jsme schopni se blízko dohodnout, protože naše programové průsečíky jsou velké a že dokážeme poskládat otázky personální do takové koalice, která by dávala smysl z hlediska úspěšného rozvoje kraje," řekla ČTK Springerová. Spojenci pro Královéhradecký kraj získali čtyři mandáty.

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrála koalice ODS, STAN a Východočeši se ziskem 12 mandátů. Dvanáct křesel získalo i druhé ANO. Třetí Piráti získali sedm zastupitelů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice TOP 09, HDK a LES. Dva mandáty získala SPD.

Piráti v Libereckém kraji odmítají spolupráci na krajské úrovni s ANO a SPD. Za ideální považují dvojkoalici s vítěznými Starosty pro Liberecký kraj, za určitých podmínek by byli ochotni jít i do trojkoalice s ODS, vůči níž mají výhrady. Novináře dnes o tom informoval krajský lídr Pirátů Zbyněk Miklík.

"Stanovili jsme si nějaké naše mantinely," uvedl Miklík. Konkretizovat je nechtěl do doby, než je projednají se starosty. Jednat s nimi by měli ještě dnes večer.

Volby v Libereckém kraji vyhráli s výrazným náskokem starostové, když získali 22 z 45 mandátů. Do nadpoloviční většiny jim tak chybí jeden mandát. ANO má deset křesel a Piráti a ODS po pěti, SPD získalo tři. K nadpoloviční většině by Starostům stačila koalice s jednou stranou. Takové spojení by ale bylo podle lídra starostů a hejtmana Martina Půty příliš křehké. "Vnímám preferenci starostů, která je širší koalice, to znamená starostové, Piráti a ODS," řekl Miklík.

Piráti ale mají výhrady k některým zástupcům jablonecké ODS v krajském zastupitelstvu, což souvisí s loňskou rošádou ve vedení Jablonce nad Nisou, po níž skončili Piráti v opozici. Miklík ale dnes řekl, že spolupráce s ODS na krajské úrovni je možná při splnění některých podmínek. Sdělit je ale chce nejprve starostům.

Předběžně se hovoří o formátu, kdy by Starostové měli v devítičlenné krajské radě pět křesel a po dvou ODS a Piráti. Podle Miklíka ale o tom ještě nejednali. Zároveň řekl, o jaké posty by měli Piráti zájem. "O ekonomiku, informatiku, veřejné zakázky, regionální místní rozvoj, dotační programy, surovinovou politiku a sociální oblast," dodal. Občanští demokraté už v neděli uvedli, že mají v případné koalici v Libereckém kraji zájem o školství a zdravotnictví.

Související

Více souvisejících

Jihomoravský kraj Hnutí ANO Jan Grolich (KDU-ČSL) KDU - ČSL Česká pirátská strana ODS Hejtmani Martin Červíček Královéhradecký kraj Liberecký kraj krajské a senátní volby 2020 Bohumil Šimek (ANO)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy