V květnu by se mohla začít otevírat kultura pro testované a očkované

Mobilní aplikace, které by evidovaly informace o absolvovaném očkování, prodělání nemoci covid-19 či absolvovaném testu s negativním výsledkem, by mohly dovolit konání kulturních akcí s větším počtem diváků.

Měly by pomoci tomu, aby akce nebyly prodělečné, protože některé koncerty či představení nelze z ekonomického hlediska vzhledem k nákladům uspořádat jen pro omezený počet diváků. Po setkání s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergrem (za ANO) to na facebooku uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). První akce by se podle něj měly v tomto režimu konat v květnu.

Pro nového ministra zdravotnictví to bylo první setkání s vedením resortu kultury, jak dnes uvedl, zatím se setkával jen s představiteli některých segmentů kultury. Na dnešní schůzce byl podle informací ČTK také náměstek ministra zdravotnictví Martin Havrda, hlavní hygienička Pavla Svrčinová, Jakub Vedral za České středisko Mezinárodního divadelního institutu (ITI), Marek Vohralík za festivalovou asociaci Festas a ředitel Národního divadla Jan Burian.

"Společně s několika zástupci různých oblastí kultury jsme panu ministrovi zdůraznili naprostou nezbytnost rychlého vytvoření konkrétního plánu, který při zlepšování epidemické situace umožní postupný návrat kulturního života," uvedl Zaorálek. Arenberger podle něj dnes slíbil, že vznikne společná pracovní skupina, která na základě podnětů ministerstva kultury a kulturní obce připraví plán, co a za jaké epidemické situace bude konkrétně pro různý typ kulturních akcí a institucí možné.

Ministr zdravotnictví dnes znemožnil konání prvního koncertu ze série Cesta ze tmy, který měl být příští týden. Jeho organizátoři chtěli právě vyzkoušet akci s přísným omezením jen na publikum čerstvě negativně otestované PCR testy. Arenberger uvedl, že v příštím týdnu se ještě akce vzhledem k pandemické situaci konat nemůže.

Arenberger dnes na tiskové konferenci uvedl, že vznikne manuál, v němž budou jednotlivé oblasti kultury rozděleny do skupin podle toho, jak velká rizika jejich případné otevírání přináší.

"Jsme také domluveni, že již v květnu začneme s pilotními projekty v živé kultuře, které by mohly ukázat, jak by mohla tato koronavirovou epidemií velmi postižená oblast začít zase vítat své fanoušky," uvedl Zaorálek. Který projekt by jako zkušební mohl fungovat, dnes nezaznělo. Dříve se mluvilo o některých koncertech plánovaných v rámci festivalu Pražské jaro, který má tradičně začít 12. května. Loni se jedna z nejvýznamnějších kulturních akcí v zemi s velkou mezinárodní účastí konala jen on-line.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

Princ Harry sbírá neúspěchy v kauze ohledně policejní ochrany v Británii

Princ Harry neuspěl se svým prvním odvoláním v případu, ve kterém soud v únoru rozhodl, že mladší syn britského krále Karla III. oprávněně přišel o ochranu placenou ze státní kasy poté, co se vzdal povinností člena královské rodiny a s manželkou Meghan a dětmi se přestěhoval do USA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy