V ODS se hlásí o slovo liberálové. Uvnitř strany se rodí nové fórum

V řadách ODS se rodí takzvané Liberální fórum, jehož zakladatel, člen strany a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zdůvodnil tento krok chybějícím liberálním proudem, který je na českém politickém trhu na pravé části spektra nedostatkový, leč neodmítaný.

"Vznik fóra má několik důvodů. Uvnitř ODS je tlak ze skupiny takových ultras, kteří by to liberální úplně vyškrtli,“ sdělil koordinátor v pořadu Štrunc na CNN Prima NEWS s poznámkou, že ačkoliv si bývalý člen občanských demokratů a nynější předseda Trikolóry Václav Klaus mladší spojuje liberalismus s regulacemi, nemusí tomu tak úplně být. Toto slovo totiž může značit hlavně lidskou svobodu.  

Vobořil totiž považuje českou společnost za svobodnou právě díky tomu, že jsou ctěny principy západní liberální demokracie. "O ten název i o to, co je za ním, bychom měli vést nějaký souboj,“ nechal se slyšet. 

Pokud jde o samotnou ODS, tak většina její členské základny se domnívá, že je strana liberální pouze ekonomicky, ale hodnotově je konzervativní. "Já se ale cítím být liberálním člověkem nejen v oblasti ekonomické,“ nechal se slyšet Vobořil. Lidská práva, právní stát a solidarita jdou ruku v ruce i s malým státem a nízkými daněmi.

Na pravici chybí liberální témata

Občanský demokrat zároveň konstatoval, že jeho strana postrádá nějaké silné křídlo, které by se věnovalo liberálním tématům, jež na pravici chybí. 

"ODS je například ve spojení s think tankem Pravý břeh, který definuje spíše konzervativní témata. Myslím, že chybí proud, který by mluvil o liberálních tématech nejen v ekonomice. Levoliberální témata reprezentují třeba Piráti, ale na pravém spektru liberálové chybí,“ stěžoval si bývalý národní protidrogový koordinátor.

Přitom vyloučil, že by ODS hrozila v takovém případě ztráta voličů po vzoru ČSSD, jíž mnozí odborníci začali klást za vinu, že se příliš zaměřila na městské liberály. "Věřím tomu, že je potřeba některé věci nastolit navzdory tomu, co si myslí část voličů,“ dodal s poznámkou, že Češi jako takoví jsou obecně vzato spíše liberálního smýšlení.

Není demokratičtější strany než ODS, vyjma snad Pirátů

S předsedou ODS Petrem Fialou je Vobořil zatím pouze ve fázi diskuze o liberálním fóru. "Určitě to není tak, že by mi v tom chtěl někdo bránit. Naopak si myslím, že najdu nějakou podporu, pokud témata, které chci nastolovat, nebudou úplně antikonzervativní,“ nastínil s poznámkou, že mu nejde ani tak o mocenské ambice jako spíš snahu vyvolat diskuzi.

"Samozřejmě, že se všichni bojí, aby nevznikla frakce, která by rozbila ODS. Tomu rozumím a není jednoduché nastolit taková témata, abychom se nerozhádali. Ale i po těch letech věřím tomu, že ODS je jediná, která má potenciál napětí zvládnout,“ vysvětlil s tím, že vyjma Pirátů není v Česku strany, v jejíž řadách by panovala taková demokracie.

Bývalý protidrogový koordinátor navíc připustil, že ODS skutečně usiluje o drive, ale že jí velice ublížily spory s Václavem Klausem mladším, který byl nejvýraznější v médiích, čímž si dokázal získat podporu masy lidí. On sám by proti některým jeho tématům nic nenamítal, ale nelíbí se mu způsob, jakým je prezentuje.

V čele občanských demokratů jsou velice slušní a distinguovaní lidé, po nichž ale zřejmě možná není taková společenská poptávka. "Jako kdyby lidé nakonec chtěli rošťáky typu Topolánek, Paroubek. Chtějí Babiše, takové ty lídry. Přijde mi to škoda,“ uzavřel.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS Jindřich Vobořil Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy