V ODS se hlásí o slovo liberálové. Uvnitř strany se rodí nové fórum

V řadách ODS se rodí takzvané Liberální fórum, jehož zakladatel, člen strany a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil zdůvodnil tento krok chybějícím liberálním proudem, který je na českém politickém trhu na pravé části spektra nedostatkový, leč neodmítaný.

"Vznik fóra má několik důvodů. Uvnitř ODS je tlak ze skupiny takových ultras, kteří by to liberální úplně vyškrtli,“ sdělil koordinátor v pořadu Štrunc na CNN Prima NEWS s poznámkou, že ačkoliv si bývalý člen občanských demokratů a nynější předseda Trikolóry Václav Klaus mladší spojuje liberalismus s regulacemi, nemusí tomu tak úplně být. Toto slovo totiž může značit hlavně lidskou svobodu.  

Vobořil totiž považuje českou společnost za svobodnou právě díky tomu, že jsou ctěny principy západní liberální demokracie. "O ten název i o to, co je za ním, bychom měli vést nějaký souboj,“ nechal se slyšet. 

Pokud jde o samotnou ODS, tak většina její členské základny se domnívá, že je strana liberální pouze ekonomicky, ale hodnotově je konzervativní. "Já se ale cítím být liberálním člověkem nejen v oblasti ekonomické,“ nechal se slyšet Vobořil. Lidská práva, právní stát a solidarita jdou ruku v ruce i s malým státem a nízkými daněmi.

Na pravici chybí liberální témata

Občanský demokrat zároveň konstatoval, že jeho strana postrádá nějaké silné křídlo, které by se věnovalo liberálním tématům, jež na pravici chybí. 

"ODS je například ve spojení s think tankem Pravý břeh, který definuje spíše konzervativní témata. Myslím, že chybí proud, který by mluvil o liberálních tématech nejen v ekonomice. Levoliberální témata reprezentují třeba Piráti, ale na pravém spektru liberálové chybí,“ stěžoval si bývalý národní protidrogový koordinátor.

Přitom vyloučil, že by ODS hrozila v takovém případě ztráta voličů po vzoru ČSSD, jíž mnozí odborníci začali klást za vinu, že se příliš zaměřila na městské liberály. "Věřím tomu, že je potřeba některé věci nastolit navzdory tomu, co si myslí část voličů,“ dodal s poznámkou, že Češi jako takoví jsou obecně vzato spíše liberálního smýšlení.

Není demokratičtější strany než ODS, vyjma snad Pirátů

S předsedou ODS Petrem Fialou je Vobořil zatím pouze ve fázi diskuze o liberálním fóru. "Určitě to není tak, že by mi v tom chtěl někdo bránit. Naopak si myslím, že najdu nějakou podporu, pokud témata, které chci nastolovat, nebudou úplně antikonzervativní,“ nastínil s poznámkou, že mu nejde ani tak o mocenské ambice jako spíš snahu vyvolat diskuzi.

"Samozřejmě, že se všichni bojí, aby nevznikla frakce, která by rozbila ODS. Tomu rozumím a není jednoduché nastolit taková témata, abychom se nerozhádali. Ale i po těch letech věřím tomu, že ODS je jediná, která má potenciál napětí zvládnout,“ vysvětlil s tím, že vyjma Pirátů není v Česku strany, v jejíž řadách by panovala taková demokracie.

Bývalý protidrogový koordinátor navíc připustil, že ODS skutečně usiluje o drive, ale že jí velice ublížily spory s Václavem Klausem mladším, který byl nejvýraznější v médiích, čímž si dokázal získat podporu masy lidí. On sám by proti některým jeho tématům nic nenamítal, ale nelíbí se mu způsob, jakým je prezentuje.

V čele občanských demokratů jsou velice slušní a distinguovaní lidé, po nichž ale zřejmě možná není taková společenská poptávka. "Jako kdyby lidé nakonec chtěli rošťáky typu Topolánek, Paroubek. Chtějí Babiše, takové ty lídry. Přijde mi to škoda,“ uzavřel.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.

Více souvisejících

ODS Jindřich Vobořil Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy