V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat čtyři senátoři

V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži, místopředseda klubu Lumír Kantor v Olomouci a dále Miluše Horská v Pardubicích a Jaromíra Vítková v Blansku. Během druhého dne lidoveckého sjezdu v Ostravě se dnes kandidáti představili delegátům. O kandidátech pro další dva obvody ještě lidovci jednají. Funkční období letos končí 27 senátorům.

Dalšími kandidáty strany do horní komory jsou starosta Žlutic Václav Slavík kandidující v obvodu Karlovy Vary, starosta Letohradu Petr Fiala v obvodu Ústí nad Orlicí, starostka Mořkova Ivana Váňová v Novém Jičíně a starostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová v obvodu Hodonín. Do Senátu kandidují též lékař Bohuslav Procházka v Kutné Hoře a zastupitelka Krnova Pavla Löwenthalová v Bruntále.

Kantor řekl, že práce v Senátu a zároveň v nemocnici dává smysl, protože se navzájem posilují a prací v politice může člověk společnosti vrátit něco z toho, co se během let naučil. "Například mám velkou radost z toho, že se mi povedlo dát dohromady skupinu a prosadit novorozenecký screening u všech dětí v České republice, aby dostaly možnost být vyšetřeny na spinální muskulární atrofii. To je nemoc, která je velmi závažná a smrtelná. Pokud se u dítěte objeví detekce tohoto problému, tak se dá lék, který je velmi drahý, ale dává se jednorázově infuzí a vývoj dítěte může být úplně normální. A pár dětí už máme," řekl Kantor.

Fiala si přeje, aby za jeho volební obvod byl senátorem člověk, který má region rád a je ochoten pro něj něco dělat. "Kromě toho, že čtyři volební období starostuji, tak deset let vedu Sdružení obcí Orlicko, spoluzakládal jsem destinační společnost Orlické hory a Podorlicko, takže opravdu mě zajímá rozvoj celého regionu, zajímají mě potřeby starostů, potřeby obcí, potřeby spolků. Jediný cíl, proč bych se chtěl stát senátorem, je pomoc regionu, aby o něm bylo vědět a aby se do něj dostaly potřebné peníze na potřebné věci," řekl Fiala.

Váňová, která je starostkou Mořkova 13 let, řekla, že jí připadá přirozené, když pak starosta kandiduje do Senátu. "Senátor je podobná práce - starosta pracuje jen pro svou obec, kdežto senátor už pracuje pro víc obcí okolo sebe," řekla. V kampani i případně v horní komoře se chce zaměřit na rozvoj regionu, životní prostředí a sociální politiku. "Největší důraz budu klást na životní prostředí. Myslím si, že to zajímá všechny věkové skupiny. Zdravé životní prostředí, tam všichni chtějí žít. A to je taková moje největší priorita," řekla Váňová.

Senátorský klub KDU-ČSL aktuálně čítá 12 lidí, strana bude obhajovat mandáty v sedmi obvodech. Někteří nominanti budou kandidovat přímo pod značkou KDU-ČSL, někteří za KDU-ČSL s podporou TOP 09 a ODS a další za koalici Spolu.

Mezi senátory, kterým končí funkční období a letos mandát za KDU-ČSL obhajovat nebudou, jsou ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, bývalý šéf senátorského klubu Petr Šilar a senátorka za obvod Praha 10 Renata Chmelová.

Termín obecních voleb a voleb do třetiny Senátu vypsal prezident Miloš Zeman na pátek 23. září a sobotu 24. září. KDU-ČSL minule komunální volby vyhrála, má 287 starostů a 3846 zastupitelů.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Senátní volby Senát ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy