V Praze lidé demonstrovali proti vládě, policie jich napočítala 70 tisíc

Okamžitou demisi koaličního kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) a vypsání nových parlamentních voleb vyhlásili jako své hlavní požadavky organizátoři dnešní protivládní demonstrace na Václavském náměstí. V případě nesplnění hrozí vyhlášením odporu. Podle premiéra demonstraci svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci a mají blízko k extrémním pozicím. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70.000 lidí.

Demonstrace s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády.

Na závěr víc než tříhodinové akce organizátoři vyhlásili požadavky. Patří mezi ně zejména demise vlády a vypsání nových voleb. "Požadujeme zřízení dočasné vlády odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda nepodá demisi do 25. září, na celorepublikové demonstraci vyhlásíme právo na odpor podle Ústavy ČR a vyhlásíme nátlakové akce," uvedli. Dodali, že už nyní jednají o vyhlášení stávky s odbory, podnikateli, zemědělci, starosty, dopravci a dalšími organizacemi.

Organizátoři protestu dále žádali zplnomocnění svých zástupců k tomu, aby mohli uzavřít krátkodobé smlouvy na dodávky levného plynu a ropy. Za další požadavek označili výměnu Rady České televize a Českého rozhlasu.

Premiér Fiala v reakci na demonstraci novinářům řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. "Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů," doplnil Fiala.

Předsedu vlády za jeho slova kritizoval šéf největší odborové centrály v zemi Josef Středula. "Znevažovat všechny účastníky bez důkazů jsem si už zažil v roce 2012 u vlády ODS. Jdete stejně špatnou cestou, pane premiére," napsal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na twitteru. Demonstrace byla podle Středuly zejména výsledkem špatné práce vlády a obav lidí z budoucnosti.

Ministr vnitra Rakušan dnes uvedl, že bere vážně obavy lidí, kteří na demonstraci přišli. "Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu," uvedl vicepremiér. Zároveň varoval, že je třeba nedopustit rozdělení veřejnosti. "Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme," napsal Rakušan na twitteru.

Policie odhadla, že demonstrace se zúčastnilo 70.000 lidí, organizátoři hovořili o více než 100.000. Policisté nemuseli řešit žádný zásadnější problém, uvedli po skončení akce. Záchranáři při demonstraci ošetřili devět lidí, převážně kvůli nevolnostem a kolapsovým stavům. Jednoho člověka převezli do nemocnice.

Václavské náměstí je oblíbeným místem svolavatelů masových protestů a manifestací. Jednou z posledních byla únorová demonstrace na podporu Ukrajiny, které se podle policie zúčastnilo 70.000 až 80.000 lidí. Před dvěma lety se na náměstí sešlo kolem 120.000 na jednu z demonstrací spolku Milion chvilek za demisi tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešové (ANO) a nezávislost justice. V dubnu 2012 svolaly odbory do centra Prahy protest proti reformám vlády Petra Nečase (ODS). Počet účastníků tehdy organizátoři odhadli na 150.000, odhad policie byl 90.000.

Související

Vláda ČR. Komentář

Slova někdy nestačí a lepší je nic neříkat? Naopak. Fialova vláda musí zlepšit komunikaci

Není těžké zjistit, že Česká republika ztratila za osm let populisticko-socialistických vlád, zvláště v očích západních spojenců, kredit seriózního a spolehlivého partnera. A není už vůbec těžké zjistit proč a kvůli komu. Jenže se zdá, že bude zřejmě opět považována za zemi promarněných šancí. Proč? Bohužel kvůli špatné komunikaci vlády, na jejíž existenci útočí nejen opoziční politické strany, ale stále více i nejrůznější obskurní uskupení dezinformátorů, proruských aktivistů a dalších mocichtivých skupin, jejichž neskrývaným snem je zastavit silně prozápadní směřování České republiky.

Více souvisejících

demonstrace proti Fialově vládě (3.9.2022) Praha Policie ČR Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy