V programu COVID ubytování bylo od pátku podáno 576 žádostí

Státní fond podpory investic (SFPI) od pátečního poledne přijal v programu COVID ubytování 576 žádostí. Objem požadované sumy fond zatím nedokáže vyčíslit. Na dotaz ČTK to dnes uvedla ředitelka komunikace SFPI Karolína Smetanová. Provozovatelé ubytovacích zařízení mohou o státní dotaci za nucené jarní uzavření kvůli vládnímu opatření proti koronaviru žádat do 30. října.

Program připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které k němu zveřejnilo výzvu 8. září. Administraci má na starost SFPI, který přijímá žádosti online. Je připravený také informovat o podmínkách programu a zodpovídat na případné nejasnosti. Podle Smetanové eviduje stovky dotazů. "Týkají se hlavně toho, kdo má nárok na podporu, jak prokázat kategorii a třídu ubytování a které dotace se započítávají do dočasného rámce," uvedla.

Podle Radky Telyčkové ze společnosti Pomáháme hoteliérům je výzva relativně jednoduchá a dostatečně srozumitelná. "Nevýhodu mají sezonní ubytovací zařízení, která byla v březnu, dubnu nebo květnu loňského roku uzavřena, ale v letošním roce měla na toto období již domluvené pobyty. Taková ubytovací zařízení nedostanou nic. Kontrolní mechanizmus, do jaké kategorie ubytovací zařízení patří, je taktéž jednoduchý, navíc Asociace hotelů a restaurací ČR všem svým členům poslala stručné shrnutí. Největší potíž hoteliérům při vyplňování žádostí dělá komplikovanější kalkulace pro ta ubytovací zařízení, která otevřela po 1. červnu loňského roku. Tam se vychází z průměrné dosažené obsazenosti z března až května 2019," popsala. Hoteliéři si podle ní často stěžují na nutnost požádat o dotaci do konce října.

Hotely, motely a botely se čtyřmi až pěti hvězdami mají za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek 330 korun. Tříhvězdičkové provozy mohou dostat 300 korun za pokoj a noc, hotely garni kompenzaci 250 korun. Ubytování s jednou a dvěma hvězdami a penziony mohou žádat o 200 korun na pokoj. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny mají nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Na program COVID ubytování se vztahuje tzv. dočasný rámec Evropské komise, tedy maximální suma, kterou mohou podnikatelé získat z programů veřejné podpory. Na jednoho žadatele činí 800.000 eur (asi 21,3 milionu Kč).

Program není možné čerpat zároveň s kompenzačním bonusem, tedy státní podporou pro živnostníky či malé s.r.o. Pokud už žadatel bonus dostal, příspěvek mu bude o vyplacenou částku zkrácen. Slučitelný je s programem COVID lázně a COVID nájemné. Zájemce o dotaci se musí vzdát uplatnění dalších nároků na náhradu vzniklé škody. Do programu se mohou přihlásit pouze provozovatelé, kteří neměli do konce loňského roku finanční potíže a k 14. březnu neměli nedoplatky na zdravotním pojištění nebo ve vztahu k veřejnému rozpočtu.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Na obnovu bydlení po tornádu chtějí lidé téměř 340 milionů korun

Státní fond podpory investic (SFPI) podle ministryně Kláry Dostálové (za ANO) v programu Živel eviduje 242 smluv za 339,6 milionu korun na obnovu bydlení poškozeného tornádem. Mobilní týmy úředníků s lidmi smlouvy tento týden podepisují v zasažených obcích. Dostálová to dnes uvedla na twitteru.
Bydlení, ilustrační fotografie

Stát zvýšil věk pro půjčku na bydlení na 40 let, stoupnou i limity

Státní fond podpory investic (SFPI) zvýšil věk pro poskytnutí půjčky na bydlení pro mladé lidi ze 36 na 40 let. Navýšil také maximální částky poskytnutých úvěrů, u pořízení bytu například z 1,2 milionu korun na dva miliony. Nově je možné financovat také družstevní podíl. Program Vlastní bydlení navazuje na Program pro mladé. Žádosti lze podávat ode dneška na pracovištích SFPI v Praze a v Olomouci. ČTK to dnes sdělila mluvčí fondu Karolína Smetanová.

Více souvisejících

Státní fond podpory investic (SFPI) Hotely

Aktuálně se děje

před 17 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 42 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy