V Průhonicích, kde žije Babiš (ANO), vyhrála ve volbách ODS

V Průhonicích nedaleko Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS se ziskem téměř 26 procent. V Benešově, kde bydlí současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyhráli Starostové a nezávislí. STAN o jediný hlas porazil Babišovo hnutí i v Olbramovicích, kde je farma Čapí hnízdo.

V Průhonicích skončilo ANO až na třetím místě se ziskem necelých 17 procent, druhé skončilo STAN s téměř 23 procenty. Také v Benešově skončilo ANO třetí, získalo zde téměř 19 procent, druzí jsou občanští demokraté s více než 21 procenty.

Naopak například v Kolíně, kde nyní vládne zástupce STAN a starostoval zde i předseda hnutí Vít Rakušan, získali Starostové téměř 46 procent hlasů. STAN dominoval i Mnichovicích, kde je starostkou jeho středočeská jednička Petra Pecková. Pro STAN zde hlasovalo 59,57 procent voličů, pro ANO jen 9,54 procenta. Ale ještě větší úspěch měl ve Líbeznici, kde i starostuje, krajský lídr ODS Martin Kupka. Občanským demokratům zde dalo svůj volební lístek 73,28 procenta voličů. ANO volilo 7,65 procenta obyvatel obce, STAN pak jen 3,38 procenta.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhráli Starostové a nezávislí, získali přes 22 procent hlasů. Na druhém místě skončila ODS s více než 19,5 procenta. V současné době v kraji vládnoucí ANO skončilo až na třetím místě se ziskem zhruba 18,5 procenta hlasů. Vítězné hnutí STAN chce o koalici jednat s ODS, Piráty a TOP 09. Do zastupitelstva se tentokrát nedostali zástupci ČSSD a KSČM, sociální demokraté tak přišli o 11 mandátů, komunisté o osm. Volební účast přesáhla 40 procent.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Středočeský kraj Alexander Babiš ODS

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy