V Řecku se zhoršuje migrační krize. Česko pošle elektrocentrály, čerpadla či stany

Česko pošle Řecku elektrocentrály, čerpadla či stany a přikrývky za 2,5 milionu korun. Humanitární pomoc odvezou v pátek hasiči z Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu, uvedla dnes mluvčí hasičů Nicole Studená. Vláda rozhodla o poskytnutí humanitární i finanční pomoci Aténám kvůli tamní situaci s migrací.

Česko posílá do Řecka deset čerpadel, čtyři elektrocentrály, tisíc nafukovacích matrací, tisíc spacích pytlů, tisíc vlněných přikrývek, tisíc ručníků a deset topení do stanů. Materiál pochází ze zásob hasičů. Ministerstvo vnitra pomoc uhradí z rezervy svého humanitárního programu Pomoc na místě. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) ve středu řekl, že Řecko vybraný materiál odsouhlasilo a je připraveno ho převzít.

Jednáme na mimořádném zasedání ministrů vnitra ?? v Bruselu. Česká pozice je jasná: Pomůžeme Řecku zadržet migrační vlnu z Turecka. Unijní země musí postupovat společně. Přijel jsem s konkrétními návrhy, nabízíme peníze i policisty. pic.twitter.com/iExQ32XGdP

— Jan Hamáček (@jhamacek) March 4, 2020

"Jsme také schopní Řecku rychle poslat až 50 policistů. Dvacet v rámci (evropské pohraniční stráže) Frontexu a jeho týmu rychlé reakce na hranicích, dalších 30 pak v rámci bilaterální pomoci," uvedl ve středu Hamáček. Řecko ale zatím podle něj o policejní pomoc nepožádalo.

Ministerstvo vnitra rovněž je připraveno poslat Řecku milion eur (asi 25,5 milionu korun) z programu Pomoc na místě na nákup materiálu k řešení hrozby další migrační krize. Ani o finanční podporu zatím Atény nepožádaly.

Do Řecka se od pátku snaží proniknout tisíce lidí po oznámení Ankary, že už nebude bránit uprchlíkům v cestě do EU. Turecko tak fakticky přestalo plnit dohodu z roku 2016, kdy za příslib finanční pomoci s řešením situace milionů uprchlíků na svém území slíbilo přispět k zastavení migrační vlny do unijních zemí.

Řecko se snaží migrantům v přechodu hranice zabránit. Ministři vnitra EU se ve středu shodli, že evropské země nebudou ilegální přechody hranic tolerovat a že unie finančně či vysláním policistů podpoří Řecko v jeho snaze o ochranu vlastní hranice před novým přílivem uprchlíků.

Související

Egypt, ilustrační fotografie.

Egypt viní Izrael ze zdržování humanitární pomoci pro Gazu

Egypt se hájí, že se snaží urychlit dodávky humanitární pomoci do Pásma Gazy, ale opatření ze strany Izraele komplikují toto úsilí. Izrael během víkendu potvrdil, že armáda zahájila další fázi války proti radikálnímu hnutí Hamás. Pozemní síly pronikly do Gazy už v pátek. 

Více souvisejících

humanitární pomoc Jan Hamáček Řecko uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy