V TOP 09 to vře kvůli novému předsedovi: Kalousek se tvrdě pustil do Adamové

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová, která se chce ucházet o post předsedkyně TOP 09, to pořádně schytala za svoje slova o „mrhání sil“. Kritický je vůči ní nejen někdejší europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina, ale i šéf poslanců Miroslav Kalousek.

Markéta Pekarová Adamová a senátor Tomáš Czernin se v listopadu utkají o post předsedy TOP 09. Zatímco první místopředsedkyně mluví o tom, že se chce zaměřit na městské voliče, které je nutné oslovit ještě více. Czernin naopak chce, aby se TOP 09 sice nevzdala tohoto typu voličů, ale podstatně více se snažila oslovit také voliče na vesnicích a v menších městech. Oba o tom promluvili v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Adamová se mimo jiné nechala slyšet, že „sázet na nějakého úplně nového voliče, který nás nikdy dřív nevolil, je strašná chyba“. Podle ní jde o mrhání sil. „Pokud nás tito voliči dříve volili tak zejména kvůli spolupráci se Starosty a nezávislými," prohlásila v souvislosti s venkovskými voliči.

I když obratem ujistila, že to neznamená, že by venkovské voliče úplně zavrhovala a že já záleží na každém voliči, od svých kolegů se dočkala spíše kritiky. „Jsem volič topky a záleží mi na ní. Paní Pekarová Adamová projevila pohrdání nad mimopražskymi a venkovskými voliči, což je pro TOP09 nebezpečné,“ varuje někdejší europoslanec Jaromír Štětina.

I proto podle svých slov věří, že delegáti listopadového sněmu zvolí předsedou Tomáše Czernina. „Ukončí tím schizma uvnitř TOP09. Jeho ukončení už zahájil předseda strany Jiří Pospíšil tím, že se vzdal kandidatury na příštího předsedu. Topku je třeba zachránit. Ona sama se musí zbavit klientelismu a zneužívání TOP09 jako výtahu k moci. To voliči pochopí. I ti mimo Prahu,“ myslí si politik a novinář v jedné osobě.

Do Adamové si rýpnul i jeden ze zakladatelů TOPky Miroslav Kalousek. „Jezdil jsem teď tři dny po venkově a vysvětloval program TOP 09. Zájem veřejnosti mě těší. Nemyslím si, že “mrhám energií”, dělám prostě svoji práci,“ vzkázal prostřednictvím facebooku. 

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová top 09 Tomáš Czernin Miroslav Kalousek Jaromír Štětina

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 19 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy