Václav Klaus ml.: Že jsem nacionalista a populista? Dochází k omezení suverenity Česka

Václav Klaus mladší, poslanec a zakladatel hnutí Trikolóra v rozhovoru pro DVTV tvrdí, že je přesvědčen, že Evropská unie výrazně omezuje suverenitu České republiky. Podle svých slov se nestydí, že je označován jako nacionalista a populista.

Moderátorka DVTV Daniela Drtinová se v úvodu Klause mladšího zeptala, jestli je nacionalista. „Lidi se dnes dělí na ty, kteří jsou schopni žít kdekoliv, a ty, kteří mají pocit, že někam patří. Já patřím k těm druhým, dívám se na svět českýma očima, svět bez České republiky pro mě nemá smysl, a proto se cítím národně orientovaným člověkem. Necítím jako urážku, když mi někdo řekne, že jsem nacionalista. Je naší povinností předat tu zemi našim potomkům, jak jsme ji převzali od našich předků,“ řekl v rozhovoru pro DVTV Václav Klaus mladší.

Klaus se nebráni ani označení populista. „Co se týče označení populista, nestydím se za to, to je totiž zákon demokracie, obracet se k velkému množství lidí, a ne jen k elitám,“ dodal.

V programu hnutí Trikolóra se píše, že chce bránit Česko před vlivem Evropské unie. „Nicméně to, že dochází k výraznému omezení suverenity České republiky, o tom jsem bytostně přesvědčen. Svědčí o tom mimo jiné, že 57% přijatých zákonů přichází z Evropské unie, které mi musíme přepsat a převzít. Já si myslím, že naši občané si mají sami rozhodovat o České republice. Tento svůj názor se budu snažit hájit. Nepřeji si, aby nám tady někdo zaváděl GDPR, evropský zatykač a podobně a nevedla se o tom žádná politická diskuse,“ řekl zakladatel hnutí.

Podle Klause je program Trikolóry psaný jednoduše, aby mu mohli všichni porozumět. Na jednotlivých bodech programu se bude pracovat. Poznamenal, že ve vládě bude s kýmkoli, s kým bude mít největší programovou shodu a šanci prosazovat své body.

Klaus je odpůrcem mnoha věcí, které do České republiky implementují evropské směrnice a nařízení. Evropská unie je podle něj jen nefungující organizace. „EU je podle mě umělý konstrukt, který nefunguje. Já přeji dobro všem lidem, ale ne víc Evropanům nebo Kanaďanům jen proto, že jsem na stejném kontinentu,“ řekl.

Vyjádřil se i na adresu europoslankyně Věry Jourové. „A roli paní Jourové, nebo jak se jmenuje, bych radši obešel, protože být mezi sto nejvlivnějšími ženami světa a pro ČR udělat úplný kulový, to už chce eurofištrón.“

Dalším tématem rozhovoru byly práva homosexuálních menšin a žen. „Homosexuální menšina má v ČR zaplať pánbůh veškerá práva. Kdyby to bylo třeba trestné jako někde ve světě, tak bych proti tomu protestoval. Ale přidávat jim další všemožná práva už je politika některých politiků s jinou orientací,“ řekl Klaus ml. Pokračoval k vyjádření se k téma práv žen: „Podobně je to s ženskými právy, která jsou u nás na vysoké úrovni už od dob Masaryka. Ale pokud mají být ženská práva nějaké kvóty, tak tady už jsem proti, protože hodnocení má být podle práce, a ne podle pohlaví.“

Dotkl se i otázky migrace. Česko zatím nečelí masové migraci, ale jelikož jsme země s fungujícím sociálním systémem, migranti by sem v budoucnu mohli chtít zamířit. „Migrovat není žádné lidské právo, není povinností Čechů spasit celý svět. Mladí Afričané by si tam sami měli udělat pořádek, my se musíme starat o vlastní sociální problémy, s důchodci nebo našimi menšinami,“ vysvětlil Klaus.

Související

Viktor Orbán, maďarský premiér

Orbán vyzval střední Evropu k ochraně křesťanských kořenů. Napadl LGBT i ateisty

Středoevropské národy by se měly semknout, aby zachovaly své křesťanské kořeny v době, kdy západní Evropa experimentuje s homosexuálními rodinami, přistěhovalectvím a ateismem, prohlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Ve vystoupení při odhalení památníku, připomínajícího následky Trianonské smlouvy, uzavřené po první světové válce, země regionu vyzval, aby posílily své spojenectví.
Demonstrace studentů na Národní 17. listopadu 1989

Kdo ohrožuje demokracii? Ne komunisté, ale krajní pravice, varuje americká novinářka

Je naše těžce vydobytá svoboda a demokracie v ohrožení? V předvečer 30. výročí Sametové revoluce demonstrovalo tři sta tisíc lidí proti současné vládě Andreje Babiše tolerované komunisty. Přestavují ale Babiš a KSČM reálné nebezpečí? Americká novinářka a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová v rozhovoru pro iROZHLAS.CZ varovala před novou ideologií, a to vypjatým nacionalismem.

Více souvisejících

nacionalismus Václav Klaus ml. homosexualita populismus Trikolóra hnutí občanů migrace politika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 30 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy