Válek podle Gazdíka ještě v pátek oznámí změny pro školní lyžařské kurzy

Nastupující ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek po uvedení do funkce oznámí, jak se změní protiepidemické podmínky pro školní lyžařské kurzy. Vláda by pak změnu mimořádného opatření měla schválit příští týden. ČTK to dnes řekl budoucí ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Oba kandidáti na ministry se podle něj shodli, že současná podmínka opakování PCR testů po třech dnech je pro školní kolektivy na lyžařském výcviku nesmysl. Jak přesně se opatření změní, nechtěl Gazdík zatím upřesnit.

Podle současného nařízení se musí každý s výjimkou dětí do 12 let při koupi skipasu prokázat dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech. Děti od 12 do 18 let mohou použít ještě negativní PCR test ne starší 72 hodin. Pro školy je zvláštní úlevou jen to, že žáci jedné školy a jejich dozor nemusí dodržovat rozestupy 1,5 metru ve frontě na vlek či lanovku, které pro ostatní lyžaře platí. Pod vedením odcházejícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se pro školní kolektivy žádná další výjimka pro lyžování neurčila.

Gazdík dnes uvedl, že se dohodl s Válkem a epidemiologickým týmem, že se opatření po jmenování nové vlády pětikoalice změní. "Na vládě se to bude řešit příští týden. Zítra (v pátek) oznámí ministr zdravotnictví, co navrhuje," řekl. "To současné opatření je za mě naprosto nesmyslné," dodal. Nová vláda se podle něj bude snažit přijít s nařízeními, která budou realistická a splnitelná. "Naším zájmem je, aby děti na lyžařské kurzy jely," zdůraznil.

Podle Gazdíka jednali zástupci pětikoalice o potřebě úpravy opatření asi dva týdny a v kontaktu byli i se zástupci školských asociací. Každý den se podle něj ozývají desítky ředitelů, kteří chtějí vědět, jestli mají lyžařské kurzy po Novém roce odhlásit, nebo za jakých podmínek se budou konat. To, že by měli pedagogové v polovině kurzu třeba v Beskydech či Orlických horách shánět PCR testy pro část účastníků lyžařského kurzu, považuje Gazdík za logisticky nemožné. "A abych dostal výsledek v řádu hodin, to je už úplně nemožné v současné kapacitě PCR testování," dodal. Poznamenal, že se při jednání s Válkem snažil například i o to, aby pro PCR testy na školní lyžařské kurzy nebyla určující hranice 12 let, ale třeba sedmá třída. Poukázal přitom na to, že ve třídách se potkávají děti různého věku. Víc zatím upřesnit nechtěl.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) Petr Gazdík Školství Lyžování

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy