Válek řešil se Zemanem covid. Plošné očkování věkových skupin odmítá

Hlavním tématem při dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem byla epidemie covidu-19, řekl novinářům po jednání kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zopakoval, že plošné povinné očkování podle věkových kategorií odmítá, o čemž informoval i prezidenta. Vyhláška o povinném očkování, která dnes vyšla ve sbírce zákonů, podle něj bude jistě upravena.

"Seznámil jsem pana prezidenta s tím, že považuji za naprosto zásadní posílení kapacit PCR testování jako klíčové metody testování," řekl dále Válek. Prezidenta také informoval o postoji nové vlády k uznávání protilátek po prodělání nemoci, pracovní skupina podle něj připravuje změnu metodiky.

Je podle něho třeba si vzít příklad z Portugalska a posílit očkování. "Informoval jsem ho, že povinné plošné očkování nepovažuji za správnou cestu," dodal. Například za seniory by s ním lékaři měli přijet domů. Válek také slíbil, že bude dostatečná kapacita očkování třetími dávkami pro všechny už pět měsíců po dokončení předchozího očkování. V současné době je pro lidi nad 65 let a chronicky nemocné.

"Bavili jsme se také o tom, že se musíme naučit s covidem žít, že se musí stát i v očích zdravotnictví standardní nemocí, která je vážná a smrtelná. A že jediná cesta, jak toho dosáhnout, je očkování," dodal. Probírali i útoky na zdravotníky. "Shodli jsme se, že je to naprosto nemorální," řekl Válek a zdravotníkům za jejich práci poděkoval.

S prezidentem probírali asi šest či sedm témat, schůzka trvala zhruba 40 minut. Mezi jinými i oblast veřejného zdraví a dostupnost a kvalitu systému praktických lékařů, včetně dosažitelnosti 24 hodin denně. "Cílem je, aby český senior byl ve stejné kondici jako senior v Německu nebo v Rakousku," doplnil. Zaměřit se chce na prevenci a preventivní programy.

Válek byl posledním kandidátem na ministra, se kterým se Zeman letos setkal. Osobně se zatím nemohl potkat se Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), který by měl vést resort zemědělství. Před úterní schůzkou s prezidentem byl pozitivně testovaný na koronavirus a v izolaci je do 22. prosince. Zeman se s ním tak plánuje setkat až po Novém roce.

Pokud bude do té doby jmenována vláda, tak ministerstvo zemědělství zřejmě dočasně povede předseda lidovců Marián Jurečka. V pondělí 13. prosince by se měl prezident Zeman sejít s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS), řešit by měli další postup při jmenování vlády. Prezident odmítá jmenovat kandidáta na ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti), vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo postoj k Izraeli. Fiala deklaroval, že bude trvat na jmenování všech kandidátů, v opačném případě chce přistoupit ke kompetenční žalobě k Ústavnímu soudu. Jeho rozhodování ale bude zřejmě trvat tři až pět měsíců.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09) Miloš Zeman Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy