Válek si chce ponechat úvazek v nemocnici, první kroky budou vycházet z aktuální situace

První kroky nové vlády směrem k epidemii covidu-19 budou podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) vycházet z aktuální situace v nemocnicích. Budou se lišit podle toho, jaké kroky přijme, resp. nepřijme ještě dosavadní vláda a kdy přesně ta nová nastoupí, řekl v rozhovoru s ČTK.

Zásadní podle něj ale budou tři kroky, které se budou týkat případného omezení nemocniční péče a distribuce pacientů, urychlení očkování zejména třetích dávek a dětí a zajištění léčby, které by bránila hospitalizacím.

"Bude to úplně něco jiného, jestli nastoupíme 13. prosince či 26. prosince, nebo až třeba 1. ledna," řekl Válek. Odborníci předpokládají, že kolem poloviny prosince bude počet pacientů v nemocnicích kulminovat. Někteří očekávají dosažení nebo i překročení maximálních počtů hospitalizovaných z letošního jara, kdy bylo v nemocnicích 9500 pacientů s covidem-19 a 2000 na jednotkách intenzivní péče. Ve čtvrtek bylo hospitalizovaných 6500 a 1060 na JIP.

"Ty kroky budou vycházet z toho, co současná vláda zrealizovala, resp. nezrealizovala a budou muset vycházet ze situace ve zdravotnických zařízeních," uvedl. Prioritou je zabránit kolapsu zdravotnického systému. A pokud se situace nevyřeší do jejího nástupu, bude ji muset okamžitě začít řešit vláda nová, dodal.

Zásadní je podle Válka mít dostatek léků, které zabrání tomu, aby se nakažení dostali do nemocnic. "Nejde jenom o monoklonální protilátky, jde obecně o léčbu. Já nevím, jestli je objednaná, jestli je jí dostatek," uvedl. Ještě před nástupem do funkce to chce řešit s dosavadním ministrem Adamem Vojtěchem (ANO).

Dalším nezbytně nutným krokem podle něj je, aby nemocnice držely pro covidové pacienty rezervy lůžek běžných i intenzivních. "Aby pacient nebyl přijímán do nemocnice, kde je na hraně kapacita jednotek JIP," sdělil. V takovém případě by měl být rovnou směřován do nejbližšího zařízení, kde kapacity ještě jsou.

Podle Válka by proto měly být posílené pravomoci krajských koordinátorů nemocniční péče. Deklarovat by to měl ministr i zdravotní pojišťovny. "Musí jasně říct, že v této chvíli velí zdravotnictví, co se týče odložitelnosti péče, krajští koordinátoři. A ti musí mít jednotné zadání z ministerstva," řekl.

Za velký problém považujte to, že nebyla omezená odložitelná a plánovaná péče. "Uvědomuji si, že to zatím není v řadě krajů potřeba, že systém zatím funguje. Možná jsem moc opatrný, ale radši jsem připravený na nejhorší, než abych byl překvapený," dodal. Nemocnice podle něj potřebují ujištění, že pokud tuto péči omezí samy od sebe, nepřijdou o peníze od pojišťoven.

S ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem už podle svých slov tuto situaci řešil a má příslib, že všechny výkony, které nemocnice přesunou na příští rok, budou hrazeny jako jednotlivé výkony, nikoliv z paušálu. Nová kompenzační vyhláška, která situaci řešila loni, podle něj vzniknout nemusí, půjde o rozhodnutí pojišťoven.

Nový ministr se chce zaměřit také na urychlení očkování. "Jsme v situaci, jako jsme byli na jaře, teď najednou prudce roste zájem o očkování, ale my ho nemáme nachystané," řekl. Zatímco před měsícem se očkovalo denně 43.000 dávek, ve středu skoro dvojnásobek. "Proočkování zhruba milionu lidí za týden je chiméra, ale řekněme za 14 dní, za tři týdny. Snažit se co nejvíc lidí naočkovat v co nejkratším úseku," vysvětlil.

Nejdříve je podle něj třeba očkovat třetí dávkou všechny, kteří už na ní mají nárok. "Ne proto, že by neměli třetí dávku, ale protože se očkovalo po věkových skupinách, takže jsou to ti nejvíc rizikoví," řekl.

Zároveň ještě před Vánocemi bude v ČR dostupná slabší vakcína pro děti od pěti do 11 let. "Pokud nechci riskovat zavření škol, musím se pokusit naočkovat co nejvíc dětí. Musím o tom rodiče přesvědčit a bude to složité. Musím mít jednomyslný hlas pediatrické společnosti a pediatrů, kteří to budou vysvětlovat," uvedl.

Diskuse o povinném očkování je podle něj předčasná, než budou rychle naočkovaní tito lidé, kteří čekají na třetí dávku, nebo zájemci o očkování z řad dětí. Současná vláda ho navrhuje pro zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, policisty, vojáky, celníky nebo hasiče.

"Pokud řekneme, že tihle lidé mají být do 1. března naočkovaní a ještě tam budou sankce, jak to ti lidé mají udělat?," řekl Válek. Povinné očkování neodmítá, pokud se na něm shodnou zástupci profesí, kterých se mají týkat. "Pak je na místě jim to umožnit," dodal. U lékařů by se mělo k očkování přistoupit jako k prevenci možné nákazy, která by pak byla nemocí z povolání jako u povinného očkování proti jiným nemocem.

Válek kritizoval, že končící ministr Vojtěch s ním vyhlášku o povinném očkování dopředu nekonzultoval. "Nepřipadá mi šťastné, že se dozvídám o těch dokumentech z médií a zpětně, byť se snažím spolupracovat. Ministerstvo chystá nějakou vyhlášku, ale nepošlou mi ji, abychom se k ní vyjádřili jako opozice, aby to byl společný návrh," uvedl.

Válek si chce ponechat úvazek v nemocnici, na ministerstvo si vezme Jakoba

Po nástupu Válka na ministerstvo zdravotnictví by měl mít komunikaci s novináři na starosti bývalý mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Jaké další spolupracovníky si s sebou Válek vezme, zatím není jasné. Některé odborníky oslovil a čeká na jejich odpověď. Válek to řekl v rozhovoru s ČTK. Na ministerstvu by chtěl vytvořit samostatný úsek, který by se věnoval podpoře zdraví. I po nástupu do křesla ministra zdravotnictví si plánuje ponechat malý úvazek ve Fakultní nemocnici Brno, kde nyní vede Kliniku radiologie a nukleární medicíny. I nadále by chtěl také působit na brněnské lékařské fakultě.

Na dotaz, zda už má představu o personálních změnách na ministerstvu, Válek uvedl, že se chce nejprve nynějších zaměstnanců ministerstva, a to především náměstků, zeptat, zda chtějí na úřadě působit i v době mimo epidemii covidu-19. "Ta situace v uplynulém roce a něco vedla k tomu, že tam opakovaně došlo k obměnám a řada lidí, co tam nastupovala, vlastně nenastupovala jako do funkce na ministerstvu, ale jako krizoví covidoví manažeři nebo odborníci. A já potřebuju vědět, jestli ti lidi chtějí dlouhodobě pracovat na ministerstvu zdravotnictví," řekl ČTK. Úředníci na ministerstvu by podle něj měli udržovat kontinuitu a fungovat nehledě na to, kdo je zrovna ministrem. "To byla velká chyba současné vlády a přímo premiéra, že do toho zasahoval a měnil ten aparát až do úrovně náměstků," poznamenal.

Jako spolupracovníka, který by měl mít na starosti komunikaci, si chce Válek na ministerstvo vzít Ondřeje Jakoba, který je bratrem poslance a starosty Roztok Jana Jakoba. Na dotaz, zda už má potvrzené i další spolupracovníky, Válek řekl, že mu pomoc přislíbil například bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger, ředitel Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslav Zavoral či biochemik Jan Konvalinka. Nikdo z nich ale nechce na ministerstvu přímo působit. "S řadou lidí o tom diskutuju, řada lidí slíbila, že to zváží," uvedl budoucí ministr.

Válek by také chtěl, aby na úřadu vznikl samostatný úsek, který by se věnoval podpoře zdraví. "Ministerstvo zdravotnictví se dlouhodobě soustředí na péči o nemocné. Zcela chybí péče o zdravé," konstatoval. Usiluje i o to, aby bylo možné z evropských dotací podporovat lokální producenty, kteří budou dodávat kvalitní potraviny do zdravotnických a sociálních zařízení a do škol. "Výsledek by mohl být, že se zlepší výživa dětí, seniorů, v nemocnicích, ve státní správě. Nebude k tomu potřeba potravinový koš, budeme se bavit o jiných parametrech hodnocení kvality výživy," řekl. Připomněl, že zdravotní pojišťovny v současnosti přispívají mimo jiné lidem s celiakií na bezlepkovou stravu či lidem s jinými poruchami na bezlaktózové potraviny. "Pojďme udělat to, ať jsou tato jídla dostupná hlavně dětem ve školách kdekoliv a ať škola může podle seznamu dostat peníze přímo od té pojišťovny," uvedl.

Válek už v minulých dnech v rozhovorech pro jiná média zmínil, že by agendu, která se věnuje výživě, mohla mít na starosti nynější hlavní hygienička Pavla Svrčinová. "Ano, i to je možné," potvrdil ČTK. Válek ocenil dřívější působení Svrčinové ve vedení moravskoslezské hygienické stanice. Hygienici v kraji loni v létě rozhodli s okamžitou platností o zavedení přísných opatření, přičemž za to čelili kritice ze strany vedení kraje i ministerstva. Tehdy se podle Válka Svrčinová "nenechala zlomit". "Nevím, kde je problém. Pokud si s ní nepromluvím mezi čtyřma očima, tak to nezjistím. Nevím, co ona chce dál," poznamenal.

Válek rovněž zopakoval, že z politického náměstka Milana Blahy chce udělat řádného náměstka, který bude mít se svým týmem na starosti elektronizaci a kyberbezpečnost.

Ve Fakultní nemocnici Brno by si Válek chtěl i po nástupu na ministerstvo nechat malý úvazek, aby mohl jako radiolog dělat některé odborné výkony. Předpokládá, že řízením kliniky bude místo něj pověřen nynější primář Marek Mechl. "Samozřejmě budu mít dál úvazek na lékařské fakultě, musím zkoušet atestace, musím dál garantovat akreditaci oboru," dodal.

Související

Marek Výborný

Vláda přichystala zákaz produktů s HHC. Látku zařadí mezi návykové

Vláda ve středu podpořila společný návrh ministerstev zemědělství a zdravotnictví ohledně zařazení HHC na seznam návykových látek. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce HHC zakázat kvůli stále častějším případům intoxikace z cukrovinek. Zákaz by měl platit alespoň do doby, než začne platit novela zákona o návykových látkách. Návrh ministerstev navíc přináší i regulaci takových látek. 

Více souvisejících

Vlastimil Válek (TOP 09)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy