Válka mezi Klausem ml. a ODS kvůli uprchlíkům? Géniové z Trikolory, to je prasárna, zuří Černochová

Mezi poslanci Trikolory a ODS vypukla pořádná slovní přestřelka. Důvodem je tzv. institut strpění cizince. Podle Václava Klause mladšího jeho bývalí kolegové toto téma "zamázli" a nechtěli se o něm ve Sněmovně bavit. Jenže podle Jany Černochové (ODS) je to poněkud jinak.

Ministerstvo vnitra plánuje zpřísnit udělování azylu. V novele azylového zákona, kterou zaslalo do připomínek, navrhuje dva nové důvody pro neudělení mezinárodní ochrany - spáchání zvlášť závažného zločinu a ohrožení bezpečnosti státu.

Lidé, kteří z těchto důvodů nedostanou status uprchlíka, ale nemohou se vrátit domů kvůli pronásledování a ohrožení ve své vlasti, budou moci podle návrhu využít takzvaný institut strpění. Poté, co si odpykají trest, nebudou vyhoštěni až do doby, než se situace v jejich zemi změní.

Podle ředitelky odboru azylové a migrační politiky Pavly Novotné tak Česko reaguje na květnový rozsudek Soudního dvora Evropské unie, na který se český Nejvyšší správní soud obrátil kvůli řízení s recidivistou z Čečenska. Nebyl si jistý, zda odebrání mezinárodní ochrany v případě spáchání zločinu je v souladu s Ženevskou úmluvou o uprchlících.

Václav Klaus mladší se naštval na své bývalé kolegy z ODS. Důvodem je právě tzv. institut strpění cizince. Podle něj o této otázce nechtěla většina poslanců, včetně občanských demokratů, vůbec mluvit. Kromě poslanců Trikolory o problému chtěli jednat všichni poslanci SPD a několik poslanců hnutí ANO, KSČM, KDU-ČSL či TOP 09.

„Nenecháme tuto legislativu jen tak (nově se musí strpět i azylant – kriminálník). Věc si již převzali naši odborní experti JUDr. Suchý (spravedlnost) a plk. Dlouhý (vnitro) a že nám to včera vláda + ODS (tedy s čestnou výjimkou poslanců Skopečka a Munzara) s Piráty zamázli, je jen začátek.“ zlobí se.

Reakce na sebe ale nenechala dlouho čekat. Poslankyně ODS a bývalá Klausova kolegyně Jana Černochová. „Buď poslanci - Klaus a Majerová Zahradníková zatím nepochopili, KDY začíná v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky tzv. legislativní proces, nebo úmyslně šíří paniku a hysterii podle hesla: 'Každá neférová prasárnička a lež je nám teď dobrá',“ rýpnula si do bývalých spolustraníků. 

Pravda je ale podle ní poněkud jiná, než tvrdí Václav Klaus mladší. !Poslanci ODS a dalších stran pouze nepodpořili zařazení bodu na program s pracovním názvem “Povídání si se Zuzkou a s Vaškem” o návrhu zákona, který ještě ani neprošel meziresortem a nebyl do Poslanecké sněmovny tedy ještě vůbec předložen!“ upozorňuje.

Podle ní jde o jasnou podpásovku. „Ale výše jmenovaní geniové už teď moc dobře vědí, co v zákoně cca za půl roku bude a hlasitě to kritizují. Posuďte sami - povídat si na plénu Sněmovny o nefinálním návrhu, který ještě ani neprošel meziresortním připomínkovým řízením a vůbec není na pořadu dne, je absolutní nesmysl a nedělá se to. Vypořádání meziresortních připomínek na Ministerstvu vnitra proběhne až v listopadu a budoucí návrh (ten, který se bude opravdu předkládat Poslanecké sněmovně) může do té doby doznat miliardy změn. V Poslanecké sněmovně tedy zatím ŽÁDNÝ návrh neleží a nebylo vůbec o čem hlasovat!“ vysvětluje Černochová.

Ujišťuje také, že až věci poslanci ODS dostanou na stůl, samozřejmě se tím budou aktivně zabývat třeba v Bezpečnostním výboru. „Rozhodně nedovolíme žádné rozvolnění azylového zákona! Šíření fámy, že ODS hlasováním podporuje azylanty - kriminálníky, je od Trikolory obrovská prasárna, které se tady nedopouští ani SPD,“ vzkázala Klausovi Černochová.

Související

Václav Klaus ml.

Klaus mladší rezignoval na předsedu Trikolóry, strana má dočasné vedení

Václav Klaus mladší se dnes na mimořádném předsednictvu hnutí Trikolóra vzdal postu předsedy strany. Hnutí do voleb povede jeho první místopředsedkyně Zuzana Majerová Zahradníková. Zástupci Trikolóry to dnes uvedli na tiskové konferenci. Klaus své rozhodnutí odejít z čela strany i z politiky obecně oznámil na sociálních sítích.
Václav Klaus ml.

Václav Klaus mladší nebude kandidovat ve sněmovních volbách

Poslanec a předseda Trikolóry Václav Klaus mladší nepovede hnutí, které založil, do sněmovních voleb, nebude ani kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Uvedl to na facebooku a potvrdil ČTK. Chce svolat sněm strany, aby se mohl formálně vzdát funkce předsedy strany. Důvody odchodu z veřejného dění označil z drtivé většiny za osobní.

Více souvisejících

Václav Klaus ml. ODS Trikolóra hnutí občanů Jana Černochová

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy