Válková terčem kritiky. Neměla by kandidovat na ombudsmanku, říká řada politiků

Ministr kultury Lubomír Zaorálek či poslanec Václav Votava, kteří jsou členy koaliční ČSSD, vyloučili podporu bývalé ministryně spravedlnosti a nynější vládní zmocněnkyně pro lidská práva Heleny Válkové (ANO) při volbě veřejné ochránkyně práv ve Sněmovně. Oba považují její reakci na kauzu jejích článků z minulého režimu za nedostatečnou, uvedli na twitteru. Naopak poslanec hnutí ANO Milan Feranec dnes na dotaz ČTK uvedl, že Válkovou podpoří, protože zná její schopnosti a výsledky práce.

Předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dnes novinářům řekla, že Válková by měla skončit jako zmocněnkyně a neusilovat o post ombudsmanky. Pokud tak neučiní, měla by záležitost podle Adamové probrat Poslanecká sněmovna.

Server Info.cz ve čtvrtek zveřejnil články, v nichž Válková popisuje nutnost resocializace odpůrců režimu. U jednoho z článků je podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, který mimo jiné poslal v roce 1950 na smrt právničku a političku Miladu Horákovou. 

Josef Urválek byl jedním ze symbolů hrůz 50. let. A s tímto člověkem spolupracovala Helena Válková v době normalizace. A tatáž osoba je nyní vládní zmocněnkyní pro lidská práva! Tak budu s napětím očekávat, zda vzápětí přijde její rezignace. Anebo ji polokomunistická moc podrží??

— Martin Baxa (@MartinBaxa2) January 9, 2020

Válková ve čtvrtek uvedla, že se proti textu bude bránit soudní cestou. Tvrzení, že se podílela na šikaně disidentů, označila za absolutní a urážlivou lež.

Zaorálek uvedl, že způsob, jakým Válková na kauzu reaguje, bývalou ministryni diskvalifikuje pro výkon jakýchkoliv politických funkcí. V hlasování ji tak nepodpoří. "Nelze přijmout argumentaci, že nevěděla, kdo je Urválek, či k čemu se používá ochranný dohled," napsal na twitteru.

H.Válkovou v hlasování nepodpořím.Způsob,kterým reaguje na kauzu spolupráce s Urválkem ji diskvalifikuje pro výkon jakýchkoliv polit.funkcí.Nelze přijmout argumentaci,že nevěděla,kdo je Urválek,či k čemu se používá ochranný dohled.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) January 10, 2020

"Diskvalifikovala se sama, nejen spoluprací s katem Urválkem, ale i pro její současnou argumentaci k této kauze. Je to neomluvitelné," poznamenal sociálnědemokratický poslanec Votava.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Feranec ČTK sdělil, že Válkovou při volbě veřejné ochránkyně práv ve Sněmovně podpoří, protože zná její schopnosti a výsledky práce. "Čtyřicet let starý a odborný článek na tom nic nezmění. Ani to, že pracovala na stejném pracovišti jako šílenec Urválek. Kolegy na pracovišti si nevybíráme ani dnes, natož ve století minulém, socialistickém," uvedl.

Adamová řekla, že Válková zvolila obranu "jako z příručky hnutí ANO". "Je to kampaň, nevěděla jsem, neměla jsem tušení," popsala tuto strategii šéfka TOP 09. Podle Adamové nemůže být osoba, která se podílela na šikanování disidentů, vládní zmocněnkyní pro lidská práva a aspirovat na veřejnou ochránkyni práv. "Je to dost zásadní věc, aby odstoupila z volby i současné pozice," dodala.

Na ombudsmanku navrhl Sněmovně v prosinci Válkovou prezident Miloš Zeman. Podle Adamové by měla Válková sama vyvodit závěry ze zveřejněných informací. "Pokud tak neučiní, minimálně to má začít projednávat Sněmovna na příští schůzi," uvedla. První řádná schůze Sněmovny v roce 2020 by měla začít 21. ledna. Válkovou ve čtvrtek kritizovali také například předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Současné ombudsmance Anně Šabatové končí šestileté funkční období v únoru. Veřejného ochránce vybírá podle zákona Sněmovna z kandidátů, které navrhne prezident a Senát. Horní komora Parlamentu nominovala vládního zmocněnce u Evropského soudu pro lidská práva Víta Alexandera Schorma a advokáta Jana Matyse.

Související

Helena Válková /ANO/

Válkovou vláda odvolala z funkce zmocněnkyně pro lidská práva

Vláda dnes odvolala z funkce vládní zmocněnkyně pro lidská práva poslankyni opozičního hnutí ANO Helenu Válkovou. Na pozici skončí k 31. lednu. Vyplývá to z výsledků jednání kabinetu. Návrh na jmenování případného nového zmocněnce či zmocněnkyně dnes vláda v programu neměla.

Více souvisejících

Helena Válková (ANO) Markéta Pekarová Adamová ombudsman Hnutí ANO Poslanecká sněmovna Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy