Ve Sněmovně je zájem o opatření bez nouzového stavu

Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, který zavádí státní hygienickou službu, je podle ministra Jana Blatného (za ANO) potřebný. Po možnosti plošných opatření bez nutnosti nouzového stavu podle něj volala i Sněmovna, řekl dnes novinářům po jednání vlády.

Kabinet dnes podle něj návrh odeslal do zkráceného meziresortního připomínkového řízení. Podle kritiků ale dává hlavnímu hygienikovi, který má hygienickou službu řídit, příliš mnoho pravomocí. Nelíbí se jim také možnost vyžádat si data o pohybu nakaženého od mobilního operátora.

"Je naším záměrem, aby (návrh) pokud možno mohl být schválený formou legislativní nouze. Nikoliv proto, že by byla snaha urychlovat průchod něčeho, co není v pořádku. Naopak, je to něco, po čem všichni voláme," řekl Blatný. Jako hlavní důvod pro předložení novely je v materiálu pro jednání vlády uvedena neefektivita a obtížné řízení 14 jednotlivých krajských hygienických stanic, kde mají poslední slovo jejich ředitelé.

O novele, která by umožnila zavádět plošná protiepidemická opatření bez nouzového stavu, chce ministr mluvit tento týden i ve Sněmovně, když bude odůvodňovat nutnost jeho prodloužení po 12. prosinci. "Mým vnímáním z debaty ve sněmovně při jeho posledním projednávání bylo to, že potřebujeme takový zákon," dodal.

Pravomoc vydávat plošná protiepidemická opatření omezující setkávání lidí, podnikání nebo provoz škol, má v současné době jen vláda. Kritici z iniciativy Rekonstrukce státu i opozičních stran namítají, že novela ji přesunula na úředníky, náměstka ministra zdravotnictví ve funkci hlavního hygienika na ústředního ředitel státní hygienické služby.

Kritiku si vysloužila i možnost hygienické služby vyžádat si od mobilního operátora lokalizační data o pohybu nakaženého až tři týdny nazpět ohledně míst, kde pobýval alespoň 20 minut. "Respektuje ochranu osobních případů, GDPR a další nařízení. Věřím, že je připravený tak, že je v pořádku a je bezpečný," řekl k tomu Blatný.

Podle něj návrh také zakomponovává do legislativy Chytrou karanténu nebo možnost požádat o součinnost armádu. Z návrhu také vyplývá, že bude možné, aby část epidemiologického šetření prováděli pracovníci externích call center.

Centralizovaná hygienická služba bude mít například pravomoc omezit či zakázat cestování, omezit setkávání mezi lidmi, veřejnou dopravu, obchody, obchodní centra nebo vybrané služby, jako jsou například kadeřnictví, sauny nebo koupaliště. Může také zakázat nebo omezit veřejné i soukromé akce nebo nařídit státním institucím, krajům a obcím, aby vyčlenily pro izolaci nakažených své objekty.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Jan Blatný

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 40 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

Česko jako postsovětský satelit? Americký deník upravil titulek článku o munici pro Ukrajinu

Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v němž se věnuje české iniciativě, jejímž cílem je získání dělostřelecké munice pro Ukrajinu, která už přes dva roky čelí ruské agresi. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy