Ve vládní koalici se debatuje o zvláštní dani na zvýšené zisky firem

Ve vládní koalici se debatuje o zvláštní dani na vnějšími okolnostmi zvýšené zisky firem, uvedli dnes místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) a předseda poslanců ODS Marek Benda v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Podle Bendy je taková debata legitimní, zdůraznil, že jde o zisky, na kterých například energetické firmy nemají zásluhu svou iniciativou nebo inovacemi.

"Jestli stoupá cena jenom díky problémům s Green Dealem a současně krizí na Ukrajině, tak je s otazníkem, jestli nemáme k nějakému zdanění sáhnout," uvedl Benda ke zdražování elektřiny s narážkou na takzvanou Zelenou dohodu pro Evropu navrženou ke snížení emisí skleníkových plynů a na obrannou válku Ukrajiny proti Rusku. Zisky energetických firem, které podle něj vzrostly nad všechny meze, Benda označil za "neoprávněné".

Podle Richterové jde o solidární příspěvek, aby vláda mohla domácnostem a firmám pomoci proti vysokým cenám energií bez toho, aby to bylo na dluh. "Solidární příspěvek je něco, o čem se dál debatuje v rámci naší koalice. Nebylo by moudré, abych šla do detailů," řekla. Podrobnosti podle ní vláda zveřejní až poté, co budou dohodnuté.

Zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku v tomto týdnu připustil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Mohla by se podle něj týkat třeba i bank a dalších sektorů. "Nejsou žádné limity a žádný sektor z té debaty vyjmut není. Nikdo si nemůže být jist," uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. "Firmy dosahují mnohem vyšších zisků díky změně vnějších okolnosti, ne díky tomu, že mají lepší produkt, lepší službu, více zákazníků,“ doplnil.

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý před odletem na summit NATO v Madridu řekl novinářům, že vláda přímo sektorovou daň zavádět nechce, je ale nutné hledat možnost, jak vytvořit solidární prostředí vůči lidem v problémech. "Zvažujeme nějakou formu solidarity. Nemohu říct, jestli půjdeme formou nějaké dočasné daně nebo dobrovolné dohody, musíme nad tím uvažovat, je to na místě," řekl dnes premiér v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Poslanec ANO Patrik Nacher na Primě zopakoval dlouhodobý postoj zástupců jeho hnutí, že jednodušší než zvláštní zdanění je získat prostřednictvím vyšší dividendy více peněz z energetické společnosti ČEZ, kterou stát většinově vlastní. Poslankyně SPD Karla Maříková uvedla, že její hnutí už dřív navrhlo zdanění nadnárodních korporací.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy Daně

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 9 minutami

před 37 minutami

před 58 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zimní počasí se vrací na hory i do nížin. Meteorologové vydali dvě výstrahy

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy