Ve volbách v Praze vede uskupení Spolu, hnutí ANO je druhé. Primátorem může být Svoboda

Piráti budou usilovat o místo ve vedení hlavního města Prahy. Zda získají křeslo primátora, bude předmětem povolebních jednání, která začnou v neděli. Na tiskové konferenci to řekl současný primátor Zdeněk Hřib. Po sečtení zhruba 75 procent hlasů v Praze jsou Piráti třetí se zhruba 18 procenty hlasů. Vede uskupení Spolu pro Prahu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, druhé je ANO.

Podle Hřiba nejde o to, zda bude nadále primátorem. "O mě tady nejde, tady jde o budoucnost města, v následujícím volebním období jde například o metropolitní plán a to je to, co mě trápí," uvedl současný primátor.

Piráti chtějí zahájit koaliční jednání v Praze nejprve se současnými partnery, kterými jsou Praha Sobě a STAN. Následně podle Hřiba budou zřejmě jednat i se Spolu pro Prahu. Jeho kandidátem na primátora je Bohuslav Svoboda z ODS, vůči kterému se Piráti během kampaně vymezovali. "Určitě se v následujících dnech dostaneme i k jednání se Spolu. Nepochybuji o tom," uvedl Hřib. Někteří kandidáti za Spolu jsou přitom trestně stíhaní, což si Pirát stanovili dopředu jako překážku vytvoření koalice. Zároveň si zakázali i koalici s SPD nebo KSČM.

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše celkově v počtu zastupitelů předběžně oslabili. Budou ale zastoupení ve všech krajských a většině statutárních měst. Poprvé uspěli v Liberci nebo v Kladně, posílili ve Zlíně nebo v Sušici, kde získali 20 procent. Piráti v komunálních volbách obhajovali kolem 350 zastupitelských mandátů. Kandidovali ve zhruba 200 městech a obcích.

Svoboda chce o spolupráci na magistrátu jednat primárně s Piráty a STAN

ODS s dalšími stranami koalice Spolu (TOP 09 a KDU-ČSL) bude podle volebního lídra Bohuslava Svobody (ODS) na pražském magistrátu usilovat o koalici na půdorysu vlády, spolupráci s hnutím ANO označil poslanec a exprimátor za nepravděpodobnou. Novinářům řekl, že vyjednávání začnou v neděli. K personálnímu obsazení a spolupráci s jednotlivými politiky se nechtěl konkrétněji vyjadřovat. V České televizi uvedl, že pokud k tomu bude mít Spolu dost hlasů, bude primátorem.

"Pokud síla bude, že budeme moct místo ovlivňovat, budu primátorem já," řekl Svoboda. Podotkl, že výsledky nejsou ale zatím konečné. "Hovoříte s někým, kdo je do této chvíle v čele vedoucího uskupení. Jak to bude dál, to já nevím," dodal.

Po sečtení hlasů v polovině volebních okrsků vedla v obecních volbách v Praze kandidátka Spolu pro Prahu. Svoboda zmínil, že koalice Spolu už se dohodla, že bude mít na radnici společný klub. K jednání o volebním postupu se sejdou zástupci koalice v neděli. Jednat budou primárně s Piráty a STAN, kteří jsou zastoupeni i ve vládě. "Obávám se, že má hnutí ANO naprosto rozdílné názory na politiku jako takovou, na to, jak by se měla politika v Praze a Praha vyvíjet. Proto považuji možnost, že bychom dospěli k nějaké shodě, za krajně nepravděpodobnou. Řeknu nulovou," uvedl Svoboda.

Piráti se v kampani proti Svobodovi ostře vymezovali. Svoboda se přímo nevyjádřil k tomu, zda by podle něj mohl být dál primátorem Zdeněk Hřib (Piráti). Rozhodnou podle něj vyjednávání a síla jednotlivých stran. Podle Svobody jsou podstatné také osobní postoje jednotlivých politiků a jejich osobní vztahy. "Má-li něco fungovat, musí všechny tyto hrany být obroušené," řekl kandidát na primátora.

STAN chce v Praze koaliční dohodu na platformě demokratických stran

Lídr pražské kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Hlaváček věří v hlavním městě ve vznik rozumné koaliční dohody na platformě demokratických stran. Řekl to na dnešní tiskové konferenci při sčítání výsledků komunálních voleb. Jednání o koalici v Praze podle něj budou "výživná".

Hlaváček uvedl, že průběžných 7,5 procenta hlasů v Praze považuje za úspěch. "Je to velký závazek, těším se na jistě výživné koaliční jednání," řekl. Věří, že vznikne rozumná koaliční dohoda na platformě demokratických stran. Mezi ty nepatří podle něj ANO a SPD. "Koalice (Spolu) s ANO by nebyla dobrá jak pro Prahu, tak pro celou společnost," řekl.

Nevyjádřil se k tomu, zda by primátorem měl být lídr kandidátky Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Bohuslav Svoboda. "Specifikem zvlášť pražských komunálních voleb je, že se tváří jako přímá volba primátora. Ve skutečnosti je to vstupenka do poměrně složitého koaličního jednání," uvedl Hlaváček.

Předseda STAN Vít Rakušan ocenil, že hnutí ve volbách na magistrát uspělo poprvé při samostatné kandidatuře. Také procentuální výsledek ocenil jako skvělý. Těší ho i výsledky Starostů v jednotlivých pražských městských částech. "Starostové z pražské politiky nezmizeli a se skvělým lídrem nastartujeme novou etapu," řekl.

Nacher čeká, zda ostatní pražské strany dodrží výhrady ke Spolu

Lídr pražské kandidátky ANO Patrik Nacher čeká, zda představitelé Pirátů a Prahy sobě dodrží své předvolební výhrady vůči koalici Spolu, která podle průběžných výsledků míří k vítězství v pražských volbách. Lídr Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) už dal najevo, že spolupráci s ANO není nakloněn. O postupu ANO Nacher zatím nechtěl spekulovat, hnutí nyní s nikým o spolupráci nejedná a počká na konečné výsledky.

Samotný výsledek ANO v Praze považuje Nacher za úspěch, protože si proti předchozím volbám polepšilo. Zcela spokojen ale není, přál by si získat více než 20 procent. Po sečtení tří čtvrtin hlasů má ANO zhruba 19,3 procenta.

U jednání o budoucím vedení hlavního města chce Nacher počkat na rozhodnutí Svobody. Připomněl však, že se vůči němu i dalším předním představitelům Spolu před volbami zástupci Pirátů i Prahy sobě vymezovali. "Uvidíme, jak dodrží, co říkali před volbami. Uvidíme, jestli pravděpodobný vítěz voleb Spolu bude v této poněkud ponižující pozici jednat s partnery, kteří moralizují jejich vlastní kandidátku," řekl Nacher.

Při jednání o vedení Prahy není podle Nachera kam spěchat. ANO chce počkat na konečné výsledky a rozdělení mandátů. Připomněl, že SPD se v Praze pohybuje na hranici vstupu do zastupitelstva a že výsledek tohoto hnutí může ovlivnit počty při skládání většiny.

Související

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Volby Komunální volby Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

před 3 hodinami

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti.

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

před 3 hodinami

Předseda sněmovny Mike Johnson (R-La.) v Kapitolu USA poté, co sněmovna v pátek 19. dubna 2024 schválila pravidlo o balíčku zahraniční pomoci.

Jste Chamberlain nebo Churchill? Napětí v americkém Kongresu roste

Dnes, v sobotu čeká celý svět na to, jak američtí kongresmani rozhodnou o soudu Ukrajiny, a tím i celé Evropy při hlasování o pomoci napadené země před ruským agresorem. V americkém Kongresu atmosféra houstne, protože dnešní odpoledne amerického času se vše rozhodne.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 6 hodinami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 7 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

EU chystá další sankce proti Rusku. Zaměří se na osoby, které obchází ty stávající

Evropská unie připravuje 14. balík sankcí vůči Rusku za jeho pokračující agresi proti Ukrajině. Informovala o tom v pátek agentura DPA s odvoláním na vysoce postaveného představitele EU.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy