Ve volbě místopředsedy Sněmovny se utkají Vondráček a Okamura

V úterní tajné volbě místopředsedy Sněmovny se utkají někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) a lídr SPD Tomio Okamura, jenž byl místopředsedou Sněmovny v minulém volebním období. Nominace poslaneckých klubů dnes projednala volební komise, řekl ČTK a Českému rozhlasu její předseda Martin Kolovratník (ANO).

Po ustavující schůzi Sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. V tehdejší volbě Vondráček ani Okamura neuspěli.

Kolovratník připomněl, že půjde o dvoukolovou volbu. Pokud by v prvním kole poslanci nikoho z kandidátů nezvolili, druhé kolo by se konalo podle něho ještě v tomto týdnu. "A teoreticky, kdyby ani druhé kolo nebylo úspěšné a byla by širší dohoda, je možné vypsat další volbu na tento týden," uvedl předseda komise.

Volné místo v předsednictvu patří podle plánů sněmovní většiny reprezentované ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN nyní už opozičnímu hnutí ANO. K Vondráčkovi ale měli představitelé koalice výhrady, byť Sněmovnu podle nich vedl profesionálně.

Na ustavující schůzi bylo ke zvolení potřeba získat nejméně 98 poslaneckých hlasů. Vondráček obdržel v obou kolech 92 hlasů. Okamuru volilo v prvním kole 80 poslanců, ve druhém o sedm víc.

Volba místopředsedy Sněmovny bude prvním bodem druhé schůze, která začne v úterý odpoledne. Jedno volné místo ve sněmovním předsednictvu zůstalo prázdné i po ustavující schůzi v minulém volebním období. Tehdy poslanci zvolili nominanta ODS Petra Fialu místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus. Nyní je Fiala koaličním kandidátem na nového premiéra, prezident Miloš Zeman by ho měl jmenovat do funkce v pátek.

Volební komise projednala také nominace kandidátů do sněmovních výborů, jak je podaly sněmovní kluby nebo jejich sdružení. Podle Kolovratníka žádné spory nevznikly, když počty nominantů odpovídaly poměrnému zastoupení.

Související

Radek Vondráček a Alena Schillerová (ANO)

ANO se obrací na Ústavní soud kvůli Lex Babiš II. Koalice prý porušila, co mohla

Hnutí ANO v pátek podalo ústavní stížnost, v níž žádá zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů známého jako Lex Babiš II. Nejsilnější opoziční subjekt se domnívá, že je protiústavní a porušuje principy Listy základních práv a svobod týkající se například vlastnického práva. Návrh podepsalo 70 poslanců ANO, výjimkou byl expremiér Andrej Babiš.
Petr Fiala

Fiala si nepřeje konec principu jednomyslnosti v Evropské unii

Premiér Petr Fiala (ODS) zopakoval, že je proti zrušení principu jednomyslnosti hlasování v Evropské unii. V odpovědi na dotaz poslance Radka Vondráčka (ANO) při dnešních sněmovních interpelacích ale také řekl, že by zároveň bylo chybné bránit se diskusi o této záležitosti. Řada evropských politiků a států totiž podle premiéra podmiňují úpravou rozhodovacích mechanismů další rozšiřování unie.

Více souvisejících

Radek Vondráček (ANO) Tomio Okamura Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy