Víc pravomocí pro ministerstvo zdravotnictví? Zákon nemá být projednán zrychleně, říká Rychetský

Posílení protiepidemických pravomocí ministerstva zdravotnictví si podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského zasluhuje řádné, nikoli zrychlené projednání. Rychetský to dnes uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce.

Vláda má návrh zákona projednat v pondělí a prosadit v Parlamentu ještě za stavu nouze, který končí 17. května.

"Rozhodně by takový zákon zasloužil řádnou legislativní proceduru, protože nechce řešit současnou situaci. Ten skutečně míří do budoucnosti," uvedl Rychetský. "Zákon evidentně má nahradit právě nouzový stav," podotkl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chystaný zákon hájil. V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že ministerstvu poskytne možnost kontrolovat situaci ohledně šíření koronaviru i po skončení nouzového stavu. Opatření ministerstva by podle premiéra členové vlády předem probrali.

Zákon má dát ministerstvu zdravotnictví možnost v případě potřeby zakázat nebo omezit činnost obchodů včetně nákupních center, výrobních provozoven a veřejné dopravy nebo regulovat hromadné akce. Ministerstvo by mohlo také nařizovat používání ochranných prostředků a regulovat činnost například zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb.

Návrh se nelíbí zejména opozičním politikům, vyčítají mu účelovost. Vláda musela už dřív kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze zrušit některá opatření ministerstva zdravotnictví proti šíření epidemie koronaviru a přijmout je znovu jako vládní opatření podle krizového zákona.

Ústavnímu právníkovi Janu Kyselovi vadilo, že vládní opatření za stavu nouze nejsou dostatečně zdůvodňována. Nelze tak podle Kysely zjistit, jaká řešení vláda brala v úvahu a zda přijala nejlepší či jediné možné.

Související

Petr Pavel

Pavel ocenil matadory české politiky Pitharta a Schwarzenberga či zpěvačku Kubišovou

Prezident Petr Pavel poprvé od březnového nástupu do funkce uděloval státní vyznamenání, což je jedna z povinností hlavy státu u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Pavel ocenil přes 60 osobností. V projevu zdůraznil, že Česko má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. 
Petr Pavel

Pavel v pátek jmenuje nástupce Rychetského i další členy vedení ÚS

Petr Pavel se v pátek chystá kromě nových soudců jmenovat i členy vedení Ústavního soudu. V jeho čele po dvaceti letech skončí Pavel Rychetský. Prezident od březnového nástupu do funkce prosadil šest kandidátů na ústavní soudce, se třemi z nich včera vyslovila souhlas horní parlamentní komora. 

Více souvisejících

Pavel Rychetský ministerstvo zdravotnictví zákony Vláda ČR Jan Kysela Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy