Vláda asi odmítne návrhy ODS na úlevy u sociálního pojistného

Návrhy poslanců ODS ohledně změn v odvodech pojistného na sociální zabezpečení pro podnikatele se zřejmě setkají s nesouhlasem vlády. Podle návrhů stanovisek na vládním webu vláda v pondělí pravděpodobně odmítne jak návrh na delší odpuštění odvodů podnikatelům, tak i návrh na prodloužení období, za něž stát odpouští drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy za sociální pojištění.

Podle současného zákona nemusí menší firmy za splnění určitých podmínek hradit státu odvody za červen až srpen. ODS chce tuto lhůtu prodloužit do konce roku a tvrdí, že se ekonomická situace řady podnikatelských subjektů ani po obnovení činnosti nezlepšuje. Prodloužení odpuštění sociálních odvodů by podle nich mohlo také omezit nutnost propouštění zaměstnanců.

Vláda ale v návrhu stanoviska uvádí, že plošná podpora zaměstnavatelů prominutím pojistného by vyčerpala všechny peníze, s nimiž se počítá pro cílenou pomoc zaměstnavatelům v obtížích. Místo promíjení pojistného se připravuje systémové řešení ve formě tzv. kurzarbeitu, stojí v návrhu stanoviska. Vláda také argumentuje tím, že státní rozpočet by přišel měsíčně o 4,5 miliardy korun. "V důsledku opatření proti epidemii onemocnění COVID-19 se v roce 2020 očekává zhoršení ekonomického vývoje a s tím související pokles i daňových příjmů, takže by došlo celkově k neúměrnému poklesu příjmů státního rozpočtu a k dlouhodobé nevyrovnanosti státních financí," stojí v návrhu stanoviska.

Kvůli dopadům epidemie na ekonomiku musela vláda letos už třikrát navyšovat schodek státního rozpočtu. Z původních 40 miliard se zvýšil až na 500 miliard korun.

Občanští demokraté také navrhli prodloužit do konce roku období, za něž stát odpouští drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy za sociální pojištění. Nynější zákonná úleva, kterou Parlament schválil kvůli koronavirové krizi, se vztahuje na březen až srpen. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) navíc nemusí za tyto měsíce platit zálohy vůbec, byť by byly vyšší. Drobní podnikatelé odvody doplatí až při ročním zúčtování.

Prodloužení jednoho z opatření na podporu podnikatelů předkladatelé z řad ODS zdůvodňují "neutuchajícími ekonomickými dopady koronaviru".

Vláda v návrhu stanoviska ale zdůraznila, že k této úlevě přistoupila v rámci vyhlášeného nouzového stavu, kdy podnikla řadu omezujících celoplošných opatření s negativními dopady na podnikání. Cílem prominutí plateb minimálních záloh bylo pomoci podnikatelům toto období překonat. "V současné době nejsou v platnosti žádná celoplošná opatření, která by omezovala nebo neumožňovala podnikání. Není proto důvod pro plošnou podporu všech OSVČ, které již mohou podnikat bez omezení," uvedla vláda.

Bez ohledu na stanovisko vlády rozhodne o novelách Parlament. Není ale jisté, zda je Sněmovna vůbec stihne projednat do konce volebního období.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR ODS sociální a zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy