Vláda by podle HK měla co nejrychleji uvolnit zbylé provozy a předvést další plány

Vláda by podle Hospodářské komory (HK) měla co nejrychleji otevřít zbývající provozy, a to nejlépe od 31. května, nejpozději od 7. června. Zároveň by měla představit šestý rozvolňovací balíček, stejně jako plán na podzim. Dále by měla vyřešit nejasnosti, na jakém právním základu mají podnikatelé kontrolovat a vymáhat doklady o bezinfekčnosti po svých klientech. Na tiskové konferenci to dnes řekl prezident HK Vladimír Dlouhý.

Kabinet se podle Dlouhého neřídí systémem pro uvolňování opatření, který si sám nastavil. Nejdříve to byl protiepidemický systém (PES), nyní měl postupovat podle šesti balíčků, ve kterým je určujícím kritériem počet nakažených za sedm dní na 100.000 obyvatel. Na pátý balíček, v němž je obsaženo otevření například bazénů, saun nebo interiérů restaurací, měl nastat čas, až počet nakažených klesne pod 50 na 100.000 lidí. "Dnes víme, že sedmidenní klouzavý průměr je 35 případů na 100.000 obyvatel. Už bychom měli dávno být v pátém balíčku a šestý by se měl připravovat, protože trendový odhad je, že pod 25 nakažených můžeme být někdy příští týden," uvedl Dlouhý.

Všechna vyžadovaná nařízení by podle Dlouhého měla být postavena na solidním právním základu. Podnikatele podle něj znervózňuje, že je přijato opatření, oni ho dodržují a nakonec ho soud zpochybní. Vláda podle Dlouhého nemůže ignorovat rozsudky soudů a vědomě vydávat nezákonné zákazy, které podnikatelům způsobují škody a újmu na jejich základních právech.

HK podle Dlouhého připravila opatření, jak čelit nebezpečí návratu pandemie i při otevřených provozech. Je podle něj jasné, že se nějakým způsobem bude muset dál testovat. Bude se to týkat podle něj například lidí, kteří se budou vracet z dovolených. Dále má komora podle Dlouhého nachystanou mobilní aplikaci pro bezpečný provoz, pro její zavedení ale potřebuje spolupráci státu.

"Jsme samozřejmě připraveni jít někdy až absurdně liberální cestou, kdy stát rozhodne polovičatě a lidé si ekonomiku otevírají sami. Ale pokud se v takové situaci pandemie vrátí, nechceme přejímat zodpovědnost, nechceme jako loni na podzim, v zimě, v lednu a únoru, abychom slyšeli, že to byli podnikatelé, kteří takzvanou chtivostí po zisku umožnili návrat pandemie. Není to pravda," řekl Dlouhý.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pondělí řekl, že se nyní řeší otevření vnitřních prostor restaurací, ale také wellness center nebo bazénů. Pokud se stav nezhorší, fungovat by měly začít nejpozději 14. června.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy