Vláda chce lidi motivovat, aby dodržovali karanténu, tvrdí Maláčová

Vláda bude podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jednat v pondělí o finanční motivaci lidí tak, aby se nevyhýbali karanténě nebo izolaci. Ve hře je příspěvek, nebo vyšší nemocenská. Maláčová to uvedla v dnešní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News. Poslanec a ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček se k záměru staví rezervovaně.

Příplatek k nemocenské by mohl být podle Maláčové 375 korun denně, ale tak, aby nikdo nedostal víc než dřívější průměrný výdělek. Jinou variantou je růst nemocenské z nynějších 60 procent na 90 procent. Většina členů kabinetu podle Maláčové motivací lidí zůstávat kvůli covidu v karanténě nebo v izolaci podporuje. "Vůle začít to řešit přišla až s britskou mutací (koronaviru)," řekla ministryně.

Skopeček by chtěl znát data, zda motivace lidí klesá po první, druhé nebo třetí karanténě. "Nemůžeme z toho zase udělat plošné opatření," řekl v televizní debatě. Obává se také demotivace lidí chodit do práce, byť by mohli. Bonus naopak podporují opoziční Piráti, podle jejich předsedy Ivana Bartoše by na něj měli mít nárok i osoby samostatně výdělečně činné.

Maláčová a Skopeček se v shodně postavili proti případnému omezení cestování mezi kraji, o němž mluvil tento týden ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Maláčová si neumí představit kontroly, zda se restrikce dodržují. Skopeček pokládá nápad na takové omezení mobility za šílený.

Cílem toho (omezení cestování) by bylo zakázat lidem jezdit na hory, to je ten problém," uvedl v Otázkách Václava Moravce vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Komunisté proti tomu podporují otevření lyžařských středisek, nyní podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa vládne na horách chaos. "Jestli tam bude nějaký systém, nemůže vzniknout nic špatného," řekl v debatě České televize. Omezit cestování na určitou vzdálenost pokládá vzhledem k velikosti Česka za nemožné.

Maláčová se postavila proti rozvolňování restrikcí, vývoj epidemie nepokládá za dobrý. Prodloužení nouzového stavu je podle ministryně nutné. Vláda ale pro to zatím nemá ve Sněmovně podporu. Komunisté, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD v dolní komoře tolerují, ohlásili, že další prodloužení stavu nouze nepodpoří. "Budeme vyjednávat se všemi politickými stranami, které vyjednávat chtějí," řekla Maláčová. Podle Skopečka měl kabinet dost času připravit nástroje, aby nouzový stav nebyl v zemi nastálo. Postoj ODS k očekávané vládní žádosti o sněmovní souhlas s prodloužením nouzového stavu v úterý projedná stranický poslanecký klub, dodal.

Hamáček předpokládá, že vláda požádá Sněmovnu o dalších 30 dnů. "Máme čas do čtvrtka," uvedl k dalším vyjednáváním. Bartoš se šéfem STAN Vítem Rakušanem chtějí ještě před pondělní schůzí vlády jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO). V otevřeném dopisu s žádostí o svolání debaty předsedů všech sněmovních stran ještě před čtvrtečním jednáním dolní komory o prodloužení nouzového stavu se na ministerského předsedu obrátil lídr lidovců Marian Jurečka, sdělila KDU-ČSL v tiskové zprávě. Je podle něj nutné vyhodnotit, které restrikce mají smysl a které jsou zbytečné.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Jan Skopeček (ODS) nemocenská

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy