Vláda chce změnit systém odměňování hygieniků

Vláda chce změnit systém odměňování hygieniků a stabilizovat tak personální situaci na hygienických stanicích, kterou v posledním roce a půl ovlivnila epidemie covidu. Zajistit to má návrh nařízení o platových poměrech státních zaměstnanců, který do týden dlouhého připomínkového řízení poslalo v pátek ministerstvo práce.

Na hygienických stanicích je více než 2000 služebních míst. Materiál, který má ČTK k dispozici, počítá se zrušením zvláštní stupnice platových tarifů lékařů pracujících na krajských hygienických stanicích. Zavádí možnost určit klíčové posty a zvyšuje příplatky za práci v terénu.

Pro lékaře, kteří by změnou byli na mzdě kráceni, počítá návrh s přechodným ustanovením. Systém nového odměňování by měl podle návrhu začít platit k 1. lednu 2022.

Na jaře měly krajské hygienické stanice včetně Hygienické stanice hl. m. Prahy 2300 systemizovaných míst, od začátku epidemie o 134 míst navíc. U hygieny přitom pracují převážně ženy. Bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová v únoru ČTK řekla, že nápor práce související s epidemií covidu-19 nevydrželi zaměstnanci v řádu jednotek, z krajských hygienických stanic odešli, nebo se chystají do důchodu, až jim vznikne nárok na penzi. Na služebních místech přitom mohou být až do 70 let. Věkový průměr lékařů na hygieně byl před začátkem epidemie 59 let.

"Hlavním důvodem předložení návrhu je především nutnost personálně stabilizovat výkon hygienické služby, a to i se zřetelem ke zvýšení náročnosti služebních činností v nedávné době," uvádějí autoři novely nařízení vlády. Zvláštní stupnice platových tarifů lékařů se podle nich v případě orgánů ochrany veřejného zdraví neosvědčila z hlediska garance podmínek spravedlivého odměňování, v praxi byla využívána minimálně.

Nově by konkrétní zaměstnanci hygien na klíčovém služebním místě s mimořádně složitou agendou a odpovědností mohli dostat platový tarif v mimořádné výši. "Vzhledem k tomu, že v oboru služby Zdravotnictví a ochrana zdraví existuje řada exponovaných služebních míst, na niž je služba vykonávána s nejvyšší mírou znalostí, dovedností a zkušeností a zároveň se jedná o výkon služebních činností zcela nepostradatelných pro fungování služebního úřadu, je namístě umožnit služebním orgánům kvalifikovat i v tomto oboru služby vybraná služební místa jako klíčová," uvádí materiál.

Dále konstatuje, že hygienici v terénu jsou častěji vystaveni agresivitě kontrolovaných a výkon služby pro ně představuje značnou míru neuropsychické zátěže i s určitým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Proto by měli mít nárok na zvýšení příplatků za práci v terénu, a to z nynějšího rozpětí měsíční výše 500 až 1300 korun na 750 až 2500 korun. Nastavení konkrétního zvláštního příplatku bude v kompetenci jednotlivých služebních úřadů.

Podle březnového vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného dá letos stát na odměny zaměstnancům hygienických stanic a zdravotních ústavů přes 200 milionů korun. Ze státního rozpočtu půjde přes 180 milionů, dalších zhruba 25 milionů přidá ministerstvo zdravotnictví. Vychází to na 30.000 korun hrubého na osobu. Přímo na odměny by mělo jít ze státního rozpočtu 93,8 milionu korun pro krajské hygienické stanice a 51,8 milionu pro Státní zdravotní ústav a další zdravotní ústavy. Na pokrytí přesčasů zaměstnanců krajských hygien půjde 38,8 milionu korun. Zbytek sumy má zajistit další fungování linky pro trasování ze strany hygienických stanic a financování dohod krajských koordinátorů intenzivní péče.

Mimořádné odměny obdržely krajské hygienické stanice a zdravotní ústavy i loni, stát na ně dal 165 milionů korun. U krajských hygienických stanic to tehdy vycházelo na zhruba 50.000 korun na osobu.

Související

Více souvisejících

hygienici Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy