Vláda nepomáhá, Češi zkrachují, varuje šéfka TOP 09. Děláme maximum, hájí se Havlíček

Epidemie koronaviru a v jejím důsledku přijatá omezení znamenala celkový útlum ekonomiky, která se díky následnému rozvolnění začíná pomalu nadechovat. Vláda slíbila OSVČ a firmám, které musely zavřít, podporu v rámci programu Antivirus. Na tu ale ne všichni dosáhnou. Předsedkyni TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vadí zejména pomalost.

Předsedkyně opoziční TOP 09 a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) si vyměnili názory na ekonomické dopady koronaviru v rozhovoru pro Český rozhlas, který už zanalyzoval, že ze slibovaných 277 mld. Kč na podporu ekonomiky jich bylo zatím vyčleněno pouhých 43, což činí 15 %.

"Dělá se absolutní maximum, a když to srovnám s ostatními zeměmi, tak rozhodně nejsme pozadu," řekl Havlíček. Podle něj údaje o vyplacených částkách nejsou správné. "Poslední čísla jsou okolo 75 miliard korun a nezahrnují to, co se odložilo, například na DPH se odložilo asi za 4 miliardy. Také odklady nájemného nebo bankovních splátek jsou další až desítky miliard korun," pyšnil se.

Jeho názor nesdílela opoziční poslankyně a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Terčem její kritiky byla zejména pomalost. Zatímco v jiných zemích zasažené firmy a podniky obdržely státní podporu v řádu několika dnů, u nás se jednalo o týdny a měsíce. "Pokud tímto tempem půjdeme dál, tak slibovaných 277 miliard bude naplněno až v lednu příštího roku, což bude pro mnohé dávno poté, co zkrachují," varovala před možnými ekonomickými dopady.

"Slyšeli jsem sliby o 1,2 bilionu korun včetně záruk a 277 miliard na přímé pomoci. A i těch 75 miliard po třech měsících, kdy ekonomika byla úplně vypnuta, není na chlubení, ale spíše tristní vizitka, jak pomalá pomoc je," dodala Pekarová Adamová.

Ministr nicméně namítl, že se vláda dostala do situace, na kterou ani nemohla být pořádně připravená, a že státní úřady pod náporem několika žádostí div nezkolabovaly. Pokud ale jde o živnostníky, tak ti na podporu dosáhli velmi rychle a peníze jim podle něj přišly okamžitě. 

Předsedkyně TOP 09 na to oponovala, že její strana například přišla s proplácením nájemného už v dubnu. ANO si pak následně tuto myšlenku "přivlastnilo", ale ve špatném provedení. Vláda podle ní měla věnovat méně pozornosti tomu, jakou má kdo barvu trička, a víc se zaměřit na schválení opozičních návrhů, které mohly spoustě lidem pomoct. 

O následnou názorovou výměnu mezi Havlíčkem a Pekarovou pak nebyla nouze. Zatímco si ministr stál za tím, že jde čistě o politický boj a že se nelze zavděčit každému, neboť obdržel například stížnosti na upřednostňování živnostníků na úkor firem zaměstnávajících lidi, jeho oponentka se opírala o kritiku řady ekonomických expertů. 

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Markéta Pekarová Adamová top 09 Karel Havlíček Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy