Vláda energetickou krizi neřeší, podnikatelé začínají panikařit, tvrdí hoteliéři

Vláda neodpovídá na výzvy profesních svazů ohledně řešení vysokých cen energií. Nečinnost ministrů vyvolává mezi podnikateli paniku, uvedla dnes Asociace hotelů a restaurací (AHR) v tiskové zprávě zaslané ČTK. Zároveň upozornila, že ceny elektřiny jsou nyní až na desetinásobku toho, co podnikatelé platili loni. Hotel se 60 pokoji, který měl původně náklady za elektrickou energii 80.000 měsíčně, tak nyní čeká fakturu na 800.000 korun.

Velmi váhavý přístup vlády při řešení energetické krize je podle prezidenta AHR Václava Stárka velkým zklamáním. "První dopis s návrhem zastropování cen energií jsme posílali spolu s dalšími organizacemi zastupujícími zaměstnavatele již v dubnu, poslední jsme za AHR zaslali v polovině srpna. Ani na jeden jsme dosud neobdrželi reakci," řekl.

Asociace hotelů a restaurací také dlouhodobě po vládě chtěla, aby využila dočasný krizový rámec, který na konci března představila Evropská komise v souvislosti s rusko-ukrajinským konfliktem. Členským státům by umožnil okamžitě podpořit firmy. S ohledem na vysoký schodek státního rozpočtu ministři ale takovou cílenou pomoc dosud odmítají, uvedly dříve profesní organizace.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení by se ale podle něj mělo dosáhnout na evropské úrovni. Přijetí celounijního řešení bude ale ještě poměrně zdlouhavý proces, uvedla dále AHR. Podnikatelé podle ní potřebují rychlé a účinné opatření, zároveň s tím je možné jednat o postupu v rámci celé Evropské unie.

Stav, kdy ceny elektřiny jsou na desetinásobku loňského roku, nelze podle AHR nazvat tržním prostředím, ale likvidací podnikání. "Stát přihlíží bez jasné a razantní reakce. Za této situace bude vláda odpovědná za důsledky, kterými bude uzavírání provozů, propouštění zaměstnanců a v konečné fázi i dopady na veřejné rozpočty," dodala asociace.

Související

Více souvisejících

Hotely Energetika

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

Nová pravidla pro stejnopohlavní partnerství už musí posvětit jen prezident Pavel

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy