Vláda letos řešila především epidemii, pokračuje spor ohledně Babišova střetu zájmů

Hlavní náplní činnosti menšinové vlády ANO a ČSSD se v letošním roce stala opatření související s epidemií covidu-19. Kabinet prosadil mimo jiné zrušení superhrubé mzdy, které ale v rozporu s vládním programovým prohlášením doprovodilo snížení daně z příjmu na 15 místo 19 procent. Pro daňový balíček kvůli tomu nehlasovala koaliční ČSSD, ANO jej prosadilo s opozicí.

Koronavirem se vláda zabývala už koncem ledna, nejprve zastavila letecká spojení do Číny, která byla prvním epicentrem nemoci, a evakuací českých občanů. Situaci kolem viru řešila zpočátku především Bezpečnostní rada státu. Po oznámení prvních potvrzených případů v Česku 1. března pak postupně vláda vyhlásila nouzový stav a aktivovala Ústřední krizový štáb. Po letním zklidnění situace k oběma instrumentům vláda přistoupila i při podzimní druhé vlně covidu-19.

Jarní i závažnější podzimní vlnu epidemie se snažil kabinet tlumit řadou opatření od omezení pohybu a uzavření některých obchodů a služeb po nošení roušek na veřejných místech. S ohledem na rozhodnutí soudů nemohla vláda závažnější zásahy do svobod občanů vyhlašovat prostřednictvím mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, ale musela rozhodovat krizovými opatřeními kabinetu. To s sebou neslo nutnost udržovat nouzový stav a opakovaně žádat o jeho prodloužení Sněmovnu.

Kvůli koronavirovým opatřením kabinet připravil programy na pomoc podnikatelům a některým sektorům hospodářství, třikrát také zvýšil schodek rozpočtu. V březnu schválila Sněmovna jeho růst z původních 40 na 200 miliard korun. V dubnu se plánovaný schodek posunul na 300 miliard korun, aby ho další novela v červenci zvýšila na 500 miliard korun. Nejvyšší deficit měl dosud rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Vláda také učinila několik významných personálních rozhodnutí. V březnu jmenovala po loňském odvolání Dušana Navrátila generála Karla Řehku ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Po rezignaci šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje navrhla prezidentu Miloši Zemanovi jmenovat jeho nástupcem náměstka ministra vnitra Petra Mlsnu.

V počátcích koronavirové krize také vláda odvolala hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. Vedením pověřila Jarmilu Rážovou, která po následném výběrovém řízení funkci získala nastálo. Novým tzv. superúředníkem se stal dosavadní náměstek z legislativní sekce ministerstva práce a sociálních věcí Petr Hůrka. Kabinet také odvolal předsedu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromíra Nováka a na jeho místo jmenoval stávající členku rady ČTÚ Hanu Továrkovou.

Kabinet se zabýval i plány na nový jaderný blok v Dukovanech. V červenci schválil model financování. Nový blok by měl být podle dřívějších informací uveden do provozu v roce 2036. S modelem financování nesouhlasí opoziční strany, vadí jim také možnost, že by Dukovany stavěly ruské nebo čínské firmy. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v prosinci oznámil, že výběrové řízení na nový blok do konce roku vypsáno nebude.

Kabinet poslal do Sněmovny nový stavební zákon, jednu ze svých priorit. Podle vlády má výrazně zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Norma má ale řadu kritiků, a to nejen kvůli obsahu. Podle Svazu měst a obcí neprošla řádným schvalovacím procesem a je v rozporu s legislativními pravidly vlády. Ve Sněmovně jsou i nová pravidla tzv. kurzarbeitu. Úprava zkrácené práce s částí mzdy od státu navazuje na dočasný program Antivirus, zavedený kvůli epidemii koronaviru.

Pokračoval také spor o střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo v prosinci český překlad dopisu k auditu Evropské komise. Brusel v dokumentu potvrzuje své dřívější stanovisko, že Babiš dál ovládá holding Agrofert, a porušuje tak unijní i české zákony. Česko má tříměsíční lhůtu na odpověď, české úřady musí informovat, jak uvádí do praxe doporučení komise. Babiš už dřív k závěrům auditu EK uvedl, že střet zájmů nemá a ani mít nemůže, protože Agrofert neovládá a neřídí.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Andrej Babiš Hnutí ANO ČSSD Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) politika

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy