Vláda má podle Maláčové jednat o prodloužení Antiviru příští týden

Vláda se chystá příští týden vyhodnotit program Antivirus a jednat o jeho případném pokračování a podobě. Ministerstvo práce předloží výsledky poskytování příspěvků na mzdy i odpuštění odvodů menším firmám. ČTK to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Maláčová je přesvědčena o tom, že program v srpnu neskončí a prodlouží se. Přesný termín vládního jednání podle šéfky resortu práce ještě není stanoven.

Antivirus mohou využít firmy, na které dopadla koronavirová krize. Program pokrývá období od vyhlášení nouzového stavu od 12. března do konce srpna. Někteří členové vlády z ČSSD i za ANO už mluvili o prodloužení do konce roku. Žádají to odbory i zaměstnavatelé.

"Já si myslím, že pokračování po srpnu je jasná věc. Spíš jde o ty parametry - jestli úplně ve stejném módu, nebo jestli budou parametrické změny," uvedla ministryně.

Program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor. Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39.000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29.000 korun superhrubé mzdy. Podpora C představuje odpuštění odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.

"Řízený exit z áčka a béčka mělo být céčko. Podle toho, do jaké míry bude masový, se budou úvahy ubírat dál," řekla Maláčová.

Podle posledních zveřejněných údajů vyplatil stát na příspěvcích A a B ke 12. červenci 14,49 miliardy korun. Dostalo je 56.963 firem na 719.256 pracovníků. V březnu se víc vydalo na podporu A, od dubna se víc využívá B. Kolik zaměstnavatelů má úlevu na odvodech, nechtěla šéfka resortu upřesnit. "Bude to úspěšný program, to lze asi říct," uvedla pouze ministryně k prominutí pojistného. Výsledky plánuje zveřejnit příští týden na tiskové konferenci.

Sociální pojištění se odvádí do 20. dne následujícího měsíce. Firmy, které měly zájem o prominutí odvodů, to musely sociální správě dát vědět do 20. července. Odklad pojistného za květen až červenec se sníženým penále pak mohli mít zaměstnavatelé, kteří neposlali odvody do 20. června.

Ministerstvo nyní údaje zpracovává. Předloží je vládě. Ta už dřív oznámila, že o prázdninách program podrobně vyhodnotí a rozhodne o jeho případném pokračování či změnách. "Příští týden by mělo být setkání ohledně prodloužení (Antiviru)," dodala Maláčová.

Antivirus má bránit propouštění. Nezaměstnanost v Česku se zatím zvedala velmi mírně. Od března do června se zvýšila ze 3,0 na 3,7 procenta. Úřady práce evidovaly na konci pololetí 269.637 zájemců o zaměstnání, tedy o 44.000 víc než před čtvrt rokem. Podle ministryně je za nízkými čísly právě vládní program s příspěvky na mzdy. Podle některých odborníků ale Antivirus podporuje i pracovní místa, která by už neexistovala.

Podle iniciativy ekonomů a dalších expertů KoroNERV-20 je nežádoucí, aby Antivirus konzervoval minulý stav ekonomiky a bránil modernizaci. Uskupení navrhuje podporu B a C ukončit a zavést kurzarbeit podle německého vzoru. Stát by tak nepřispíval na mzdu lidem, kteří nepracují, ale dorovnával by výdělek těm, kteří mají kvůli poklesu poptávky snížený úvazek, popsal KoroNERV-20. Podle něj by mohl zůstat příspěvek A pro případ nařízené karantény či uzavření provozů v lokálních ohniscích nákazy.

O podobě dlouhodobého kurzarbeitu vyjednávají s vládou odbory a zaměstnavatelé. Maláčová už dřív řekla, že chce návrh změny zákona předložit v srpnu.

Související

Jana Maláčová

ČSSD si dva měsíce po neúspěšných volbách zvolí nové vedení

Dva měsíce po neúspěšných sněmovních volbách, ve kterých poprvé za dobu samostatné ČR nepronikla sociální demokracie do dolní komory Parlamentu, si ČSSD na pátečním sjezdu zvolí nové vedení. O funkci předsedy sociální demokracie se zatím přihlásilo sedm kandidátů, favority volby jsou ministryně práce v demisi Jana Maláčová a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Sjezd se s ohledem na stav epidemie covidu-19 uskuteční on-line formou.
Úřad práce

Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Nižší byla naposledy loni v březnu. Uchazečů o práci úřady evidovaly 245.549, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci a o téměř 29.000 méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta.

Více souvisejících

Jana Maláčová (ČSSD) Vláda ČR Ministerstvo práce a soc. věcí nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy