Vláda navrhne další pomoc Ukrajině za stovky milionů korun, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne další dodávky za 600 až 700 milionů korun, dodala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku.

"Podstatné je, aby ta pomoc byla kontinuální," zdůraznila Černochová. Připomněla, že ministerstvo obrany také spolupracuje s ukrajinským velvyslanectvím v Praze na nákupu zbraní a vojenské techniky za peníze, které lidé a firmy posílají ambasádě na bankovní účet. Velvyslanectví takto zatím získalo zhruba 1,2 miliardy korun. Tuzemský zbrojařský průmysl přispěl darem minimálně 17 milionů korun, řekla ministryně. "Toto v součtu dělá z České republiky jednoho z největších podporovatelů Ukrajiny vojenským materiálem," dodala.

Černochová nechtěla z bezpečnostních důvodů potvrdit ani vyvrátit, zda ČR dodala na Ukrajinu také bojové helikoptéry, jak to v pondělí uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací také tanky sovětské výroby T-72, americký ministr obrany zmínil i dodávky raketových systémů.

Na konci dubna ministerstvo obrany uvedlo, že ČR poskytla Ukrajině za dva měsíce války vojenskou pomoc za téměř tři miliardy korun. Zástupci vlády dříve potvrdili dodávky ručních zbraní, raket nebo zdravotnického vybavení. Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo například i samohybné houfnice Dana, salvové raketomety RM-70 Grad nebo bojová vozidla pěchoty.

Černochová poukázala i na dodávky humanitárního a nevojenského materiálu z Česka na Ukrajinu, které mají na starost jiná ministerstva. Například Správa státních hmotných rezerv (SSHR) pomohla Ukrajině podle údajů z poloviny dubna vybavením a potravinami za 120 milionů korun.

Česko také přijímá uprchlíky z válkou zmítané země. Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v zemi udělena dočasná ochrana 358 048 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 482. Cizinecké policii se přihlásilo více než 265 tisíc osob, dalších 913 jen za včerejší den.

Černochová a Zeman se na náčelníkovi generálního štábu dohodnou ve středu

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se s prezidentem Milošem Zemanem na jménu nového náčelníka generálního štábu dohodnou ve středu. Na funkci má více kandidátů, řekla dnes ministryně v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Současný náčelník generálního štábu Aleš Opata by měl ve funkci skončit na konci června.

Lidové noviny v sobotu s odkazem na svůj zdroj uvedly, že Zeman minulý týden odmítl návrh Černochové na obsazení funkce. Výběr Opatova nástupce se ale podle Černochové nekomplikuje, protože nynějšímu šéfovi armády končí jeho závazek až na konci srpna.

"Tam mě pan prezident ubezpečil, že ve středu dojde ke shodě a budeme mít náčelníka generálního štábu v poměrně brzké době," řekla Černochová o setkání se Zemanem na pátečním otevírání výstavy v Národním muzeu k 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Ministryně věří, že výměna náčelníka generálního štábu bude 30. června ke Dnu ozbrojených sil. Jména svých kandidátů odmítla uvést. Podle informací ČTK je favoritem ministerstva obrany ředitel sekce rozvoje sil generálmajor Ivo Střecha. Hrad naopak preferoval prvního zástupce náčelníka generálního štábu generálporučíka Jaromíra Zůnu.

Prezident jmenuje na návrh ministryně obrany náčelníka generálního štábu, protože je vrchním velitelem ozbrojených sil. Opata vede českou armádu od května 2018.

Související

Více souvisejících

Jana Černochová Vláda ČR Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy