Vláda nebude omezovat hromadnou dopravu, znovu se sejde v neděli

Vláda rozhodně nebude omezovat hromadnou dopravu, nikdy se o tom neuvažovalo, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Je podle něho nutné, aby lidé chodili do práce. Babiš také zopakoval, že vláda nebude zavírat kvůli koronaviru určité oblasti Česka. V případě potřeby vyhlášení karantény by platila pro celou zemi.

"V žádném případě nebudeme omezovat hromadnou dopravu. My jasně říkáme, že potřebujeme, aby lidé chodili do práce," uvedl Babiš na tiskové konferenci, na níž spolu s vicepremiéry Janem Hamáčkem (ČSSD) a Karlem Havlíčkem (za ANO) vysvětlovat nové rozhodnutí o uzavření části obchodů, všech restaurací a podobných zařízení a provozoven některých služeb. Ministerský předseda ale připustil, že v nějaké situaci by vláda mohla hromadnou dopravu regulovat.

"Určitě nebudeme dělat opatření, jako dělá Rakousko, že uzavřeme nějaké oblasti. Pokud budeme mít pocit, že je potřeba vyhlásit karanténu, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku," řekl Babiš. Spouštěče by byl další přenos koronaviru mezi obyvateli. Nyní podle něho existují dva nekontrolované přenosy, jde o případy řidiče taxi z Prahy a zdravotní sestra z Frýdku-Místku.

Babiš svolal další jednání vlády na neděli 16:00, uvedl to na twitteru. Kabinet vyhodnotí dopady dnešních opatření kvůli šíření nového typu koronaviru. Kabinet v noci rozhodl, že od dnešních 06:00 do úterý 24. března 06:00 budou uzavřeny obchody s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic a dalších. Stejnou účinnost má zákaz přítomnosti lidí v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou je například zaměstnanecké stravování. Zakázán je také provoz heren a kasin.

"Na neděli 16:00 jsem svolal vládu, abychom důkladně vyhodnotili dopady dnešních opatření a doladili detaily o maloobchodním prodeji a prodeji služeb v konkrétních provozovnách. Účelem je, aby podnikatelé a občané byli na nadcházející pracovní týden řádně a včas připraveni," uvedl Babiš.

Pošty a banky fungují standardně, včetně poboček v obchodních centrech. V nich je možné také nakoupit v prodejnách potravin, drogeriích či například potřeb pro domácí zvířata. Obchody, na které se nevztahují výjimky uvedené v usnesení vlády, ale musí být zavřené. Policie bude dodržování opatření v obchodních centrech kontrolovat. Zákaz provozu se týká i služeb, jako jsou kadeřnické a kosmetické salony.

Související

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Poláci by Čechům měli závidět MHD a železnici. Píše server

Česká republika má v posledních letech obrovský problém s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil na trhu a to se dotýká i MHD včetně železnic. A nejen s tím se pojí mnoho problémů. Polský server Onet nyní přináší zprávu, že by Poláci měli Čechům závidět naši MHD včetně železnice. Proč si to polský cestovatel v rozhovoru pro server myslí?
Tramvaje

Nejlepší systém MHD na světě má Berlín, Praha je druhá

Nejlepší systém městské hromadné dopravy na světě má Berlín, na druhém místě je Praha. Pořadí je výsledkem průzkumu, který provedl vydavatel turistických průvodců Time Out. Ten se ptal obyvatel vybraných měst, jak jsou s veřejnou dopravou spokojení - 96 procent Pražanů v něm odpovědělo pozitivně.

Více souvisejících

mhd Andrej Babiš Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy